Külföld

Szükségállapotot hirdettek ki Venezuelában

Mike Pompeo: Az Egyesült Államok visszahívja valamennyi diplomatáját

Szükségállapotot hirdetett hétfőn az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott venezuelai parlament az országot több napja sújtó áramkimaradások miatt a nemzetgyűlés vezetője, az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó kérésére.

A parlament a hadsereg segítségét kérte a venezuelai villamosenergia-ellátó vállalat dolgozóinak mozgósításához, és nemzetközi együttműködést kért az áramellátás visszaállításához.

A nemzetgyűlés ugyanakkor nem rendelkezik a szükséges jogkörrel ahhoz, hogy érvényesítse a szükségállapotot addig, amíg a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro a helyén van. Bár Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven - köztük számos európai - ország ismerte el ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

Azt továbbra sem tudni, hogy miért szünetelteti az áramellátást az ország legnagyobb vízi erőműve, a Guri-centrál, amely normális esetben a szükségletek 70 százalékát fedezi. A Maduro-kormányzat szerint az Egyesült Államok kibernetikai támadást hajtott végre az erőmű ellen, míg az ellenzék szerint az utóbbi évek elmaradt fejlesztései és a karbantartás hiánya miatt nem működik a rendszer.

A kormány keddre is iskola- és munkaszünetet rendelt el a tömegközlekedés leállása miatt.

A parlament helyi idő szerint hétfőn elrendelte a Kubának szánt, napi 90-100 ezer hordó kőolaj leszállításának a zárlatát, a döntésnek azonban Maduro hatalma alatt valószínűleg nem sikerült érvényt szerezni. Kuba a kőolajért cserében egészségügyi szolgáltatásokat teljesít Venezuelában.

A fővárosban, Caracasban és egyes vidéki városokban szórványos fosztogatásokról érkezett jelentés az áramszünet leple alatt.

Mike Pompeo: Az Egyesült Államok visszahívja valamennyi diplomatáját

Az Egyesült Államok még a héten vissza fogja hívni valamennyi diplomatáját Venezuelából - jelentette be hétfőn este Twitteren Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia irányítója a venezuelai válság mélyülésére hivatkozva tette meg bejelentését. Mint írta: "a döntés tükrözi a helyzet romlását Venezuelában". Hozzátette, hogy ugyanakkor a caracasi amerikai nagykövetség diplomáciai jelenléte immár "kényelmetlenség" volt az Egyesült Államok számára. 

Venezuelában keddre mind az ellenzék, mind a Maduro-kormány tüntetésre szólította fel híveit. Az önmagát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó vezette parlament szükségállapotot hirdetett - bár ehhez nincs jogköre - a több napja tartó áramszünet miatt, Nicolás Maduro elnök pedig hétfőn este televíziós beszédben sürgette társadalmi szervezetek "aktív ellenállását". 

Maduro szerint a négy napja tartó áramkimaradás amerikai kibernetikai támadásnak tulajdonítható. Beszédében azt állította, hogy az áramkimaradás szándékos stratégia a venezuelaiak elkeserítésére és a segélyszállítmányok bejuttatásának megkönnyítésére, hogy aztán majd így igazoljanak egy amerikai katonai intervenciót. Az elnök - részletek közlése nélkül - bejelentette azt is, hogy két embert letartóztattak, mert "rajtakapták" őket, hogy "merényletet készítettek elő" villamosipari berendezések ellen.