Külföld

„Szíriába utazás helyett már hazai merényletekre készülnek az oroszországi terroristák”

Felerősödött önradikalizálódás tendenciája az oroszok szerint

Nem akarnak már önkéntesként Szíriába utazni a nemzetközi terrorszervezetek oroszországi követői, vezetőik parancsára inkább helyi terrorcselekmények elkövetésére hoznak létre sejteket - jelentette ki Andrej Kokourov, az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság osztályvezető-helyettese kedden egy moszkvai szakfórumon.

 Kokourov szerint az orosz szakszolgálatok felfigyeltek arra, hogy felerősödött "önradikalizálódás" tendenciája, vagyis egyre többen külső ráhatás és toborzás nélkül válnak radikális ideológiák követőivé. Mint mondta, az augusztus végén Csecsenföldön elkövetett támadássorozat nem az egyetlen eset volt, amikor kiskorúak merényletben vettek részt. 

Az észak-kaukázusi köztársaságban augusztus 20-án öt, 11 és 17 év közötti fiú négy helyszínen támadott meg rendőröket. A négy támadó halálával végződött merényleteket az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet vállalta magára.

Ramzan Kadirov csecsen vezető akkor kijelentette, hogy a merénylők a Kurban Bajram (eíd al-adha) muszlim áldozati ünnepet szándékozták megzavarni. Azt hangoztatta, hogy a terroristák célirányosan igyekeznek tizenéveseket beszervezni Csecsenföldön.