Külföld

Szíria: Az ENSZ leállította a segélyszállítmányait

Az ENSZ visszakozott, hogy légicsapásnak nevezze a segélykonvoj elleni támadást

Az ENSZ úgy döntött kedden, hogy minden segélykonvoját leállítja Szíriában, miután előző nap támadás érte egyik gépkocsioszlopát Aleppó környékén - közölte a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA). Moszkva közben bejelentette: kivizsgálja a támadást.

"Pillanatnyilag nincs pontos elképzelésünk arról, mi történt, de az a döntés született, hogy egyelőre szünetelnek a konvojok humanitárius műveletei" - hangsúlyozta genfi sajtótájékoztatóján Jens Laerke, az OCHA szóvivője, aki egyúttal a történtek kivizsgálását sürgette.

Az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál érte légicsapás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél, ahova 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést. 

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) kedden azt közölte, hogy a légi támadásban nagyjából 20 civil és a vörösfélhold helyi vezetője vesztette életét. Benoit Carpentier, az IFRC egyik szóvivője elmondta, hogy a humanitárius konvojt alkotó 31 teherautóból 18 megrongálódott a légicsapásban, és a segélyszállítmány nagy része megsemmisült. A támadás - amelynek végrehajtójáról nincsenek információk - érintette a vörös félhold Urm al-Kubra-i raktárát is. Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője közölte, hogy nem az orosz és nem is a szíriai légierő mért csapást a segélykonvojra.

Segélyszervezetek: Ez egy ijesztő fordulópont

Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke kedden kijelentette, hogy a segélykonvoj elleni légicsapás a nemzetközi jog egyértelmű megsértése volt, elfogadhatatlan, és súlyosan akadályozhatja a humanitárius munkát Szíriában. Ingy Sedky, az ICRC szóvivője az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy bár a hétfő este történtek késleltethetik a segítségnyújtást, a vöröskereszt ettől függetlenül folytatja a munkát.

A World Vision nevű segélyszervezet szintén aggodalmának adott hangot. "Ez a halálos támadás ijesztő fordulópontot jelent ebben a konfliktusban - és rendkívül szörnyű fejlemény a segélyszállítmányokra váró több ezer gyerek és családjuk számára. Ezenkívül a történtek aggasztóak minden olyan szervezet szempontjából, amelyek Szíriában segítséget nyújtanak" - olvasható a World Vision sajtóközleményében.

Moszkva tagad, Washington felháborodott

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője közölte, hogy nem az orosz és nem is a szíriai légierő mért csapást a segélykonvojra.  "Megvizsgáltuk a videofelvételeket, amelyeken nem leltük nyomát annak, hogy a konvojt valamilyen típusú lőszerrel találták volna el. Nem láttunk bombatölcséreket, a járműveken pedig a robbanás keltette nyomóhullám nyomait. Minden, amit a felvételen látni lehet, az egy tűz közvetlen eredménye" - mondta Konasenkov. Rámutatott, hogy a járműoszlopot orosz megfigyelő drónok kísérték Aleppóig, és addig minden rendben zajlott. Az út további részét azonban már nem figyelték meg drónokkal. "A konvoj további sorsáról csak azok a fegyveresek tudhatnak, akik a térséget ellenőrzik" - hangsúlyozta Konasenkov. A tűz ugyanis a dzsihadista Fatah as-Sam Front (volt an-Núszra Front) offenzívájával egy időben keletkezett - mutatott rá a vezérőrnagy.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Washingtont felháborították a történtek, és az ügyet közvetlenül Moszkvával kívánja megtárgyalni.

"A szíriai helyzet nagyon aggasztó" - jelentette ki kedden Peszkov, hozzátéve, hogy kevés remény van a tűzszünet megújítására.

A szóvivő ugyanakkor kitért annak a kérdésnek az egyértelmű megválaszolása elől, hogy véget ért-e Szíriában a fegyvernyugvás. Mint mondta, az orosz-amerikai megállapodás értelmében, amelyet a másik fél nem kíván ismertetni, az amerikaiaknak egy meghatározott idő alatt külön kell választaniuk a terroristákat és a mérsékelt ellenzéket.

"Egyelőre azt tapasztaljuk, hogy amerikai kollégáink nem teljesítették kötelezettségeiket. (...) Az elmúlt egy hét alatt sem sikerült leválasztaniuk a terroristákról az úgynevezett mérsékelt ellenzéket" – mondta.

Az ENSZ visszakozott, hogy légicsapásnak nevezze a segélykonvoj elleni támadást

"Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy meghatározhassuk, valóban légicsapások történtek-e." A világszervezet keddi közleménye szerint "támadás" érhette előző nap az ENSZ segélyszállító konvoját Szíriában, nem pedig "légicsapás", ahogy azt korábban állította. "Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy meghatározhassuk, valóban légicsapások történtek-e" - mondta Jens Laerke, a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője. Hozzáfűzte: egyedül azt tudják megerősíteni, hogy a járműoszlopot támadás érte. 

Damaszkusz hétfőn vetett véget a tűzszünetnek

A szíriai hadsereg hétfőn este felmondta az egy hete életbe lépett fegyverszünetet, és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, a szíriai konfliktust nyomon követő civil szervezet szerint a kormányerők bejelentését követően legalább 35 légitámadást hajtottak végre Aleppóban és környékén. Ezekben legalább 32 ember vesztette életét, és közülük 12-en az OSDH szerint a segélykonvoj elleni támadásnak estek áldozatául. Az ENSZ egy korábbi bejelentése szerint egyebek közt élelmiszert és egészségügyi felszerelést igyekezett szállítani 78 ezer ember számára az Aleppótól nyugatra fekvő településre.

Staffan de Mistura, az ENSZ-nek a Genfben rendezett, kudarcba fulladt szíriai béketárgyalásokat is szervező különmegbízottja egy közleményében óriási felháborodásának adott hangot a konvojt ért támadás miatt. Emlékeztetett arra, hogy az elszigetelt civilek megsegítésére siető segélykonvojok indítását engedélyek beszerzése és előkészületek hosszas folyamata előzte meg.

A Reuters hírügynökségnek egy Umr al-Kubra-i lakos telefonon azt mondta, hogy a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál parkoló teherautókat légicsapás érte. A központ vezetője és a segélyszervezet több munkatársa súlyosan megsebesült. Más jelentések szerint a központ vezetője meghalt. A segélykonvoj egy korábban is használt útvonalon, Törökországból érkezett Szíriába, a teherautók rakományának nagy részét pedig több térségbeli és nemzetközi jótékonysági szervezet adománya tette ki. 

Damaszkusz a múlt hétfőn hatályba lépett tűzszünet kezdete után közölte, hogy elutasít minden olyan, az észak-szíriai Aleppóba útnak indított segélyszállítmányt, amelyet nem egyeztettek a szíriai kormánnyal és az ENSZ-szel. A bejelentésben hangsúlyozták, hogy különösen "a török rezsimtől" származó segélyeket utasítja el a szíriai kormány. Ankara előzőleg, a tűzszünet érvénybe lépésének napján közölte, hogy az ENSZ-szel együttműködésben humanitárius segélyt küld a szíriai konfliktus egyik gócpontjának számító Aleppóba.

Az ellenzék tétlenséget vet a nemzetközi közösség szemére

Tétlenséggel vádolta meg a nemzetközi közösséget a folytatódó szíriai erőszakkal szemben a szíriai ellenzék egyik képviselője hétfőn, egy nappal a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport külügyminisztereinek találkozója előtt. Miután a szíriai kormány hétfőn felmondta az egy héttel előtte létrejött tűzszünetet, tovább folyik a vérontás a közel-keleti országban - figyelmeztetett Rijád Hidzsab, a Tárgyalási Főbizottság koordinátora New Yorkban.

"Oroszország és Irán szíriaiak vérét ontja, a kormány kórházakat bombáz, több ezer hordóbombát dob le és más alávaló fegyvereket vet be, és a világ csak nézi", és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai "hiábavalóak voltak" - mondta Hidzsab. Szerinte a nemzetközi közösségnek felelőssége, hogy "cselekedjen és véget vessen a bűnös rendszer cselekedeteinek". 

A Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport külügyminiszterei a tervek szerint kedden New Yorkban ülnek össze, és megtárgyalják az amerikai-orosz kezdeményezésre született, törékeny tűzszüneti megállapodást. Egy nappal később az ENSZ BT tűzi napirendre a tűzszünet ügyét, az ülésen Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter is részt vesz.