Külföld

„Szimbolikus jelentőségű, hogy életben van-e az Iszlám Állam vezetője”

Csicsmann László szerint al-Bagdadi likvidálása gyengítené a terrorszervezetet

Szimbolikus jelentőségű, hogy életben van-e Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Államnak terrorszervezet vezetője, vagy sem, hiszen mind az Egyesült Államok, mind a közel-keleti államok "akkor tartják legyőzöttnek" a szervezetet, ha annak első számú vezetőjét megölik - mondta Csicsmann László, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán pénteken.

Jelezte: hasonlóképpen szimbolikus volt az Al-Kaida esetében Oszama bin Laden személye, hiszen hozzá hasonlóan Bagdadi is karizmatikus vezető, ezért "nem lebecsülendő" a jelentősége.

Felidézte: az elmúlt hónapokban volt, hogy az amerikaiak, volt, hogy az oroszok jelentették be, hogy megölték Bagdadit, de egyik sem bizonyult igaznak, legutóbb, július közepén pedig egy szíriai emberi jogi szervezet jelezte a terrorista halálát. James Mattis amerikai védelmi miniszter szerint életben van Abu Bakr al-Bagdadi.

Úgy fogalmazott: ha Bagdadit sikerül is megtalálni és megölni, az "nem jelenti az Iszlám Állam végét", a szervezet és ideológia túlélése szempontjából nem ez az egyetlen tényező.