Külföld

Szijjártó Péter minél előbb elkezdené a csatlakozási tárgyalásokat Tiranával

"Albánia z európai energiaellátás egyik fő ütőere"

Albánia a nyugat-balkáni, sőt az egész délkelet-európai térség biztonsága szempontjából meghatározó NATO-tagország, valamint az európai energiaellátás egyik fő ütőere, az Azerbajdzsánból érkező gázvezeték Albánia területén fog áthaladni, ezért Magyarország határozottan támogatja európai integrációs törekvéseit - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek telefonon nyilatkozva tiranai tárgyalásai után. 

szijjártó.tirana576x356
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Ditmir Bushati albán külügyminiszter sajtótájékoztatója Tiranában - MTI Fotó: KKM

Budapest üdvözli, hogy az Európai Bizottság javasolta a csatlakozási tárgyalások megindítását Albániával - tette hozzá.

Magyarország a decemberi EU-csúcson azt fogja szorgalmazni, hogy már ott hozzanak döntést arról, hogy amint Albánia elvégzi  a még szükséges igazságügyi reformokat, utána azonnal kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások. Magyarország szempontjából rendkívül fontos az EU-bővítési folyamat felgyorsítása. Budapest úgy látja, hogy az EU abban az esetben tud megerősödni, ha ezt megteszi. Másrészt a Nyugat-Balkán szomszédságában pontosan tudja Magyarország, hogy ennek a térségnek a biztonságához, békéjéhez az európai integráción keresztül vezet a leggyorsabb út. Albánia ebből a szempontból meghatározó, ezért fontos, hogy a lehető leghamarabb induljanak meg a csatlakozási tárgyalások - mondta.

Mivel azonban e tárgyalások nem egyszerűek - tette hozzá Szijjártó Péter -, Ditmir Bushati albán külügyminiszterrel megállapodott abban, hogy Magyarország február 1-jétől állomásoztatni fog a tiranai külügyminisztériumban egy olyan magyar diplomatát, aki tapasztalatot szerzett a magyar uniós csatlakozási tárgyalásokon, és segíteni fogja Albániát tanácsaival.

A miniszter elmondta azt is: minden akadály elhárult az elől, hogy a Wizzair légitársaság 2017 áprilisától megindítsa Budapest és Tirana között közvetlen légi járatát, ami komoly előrelépés lesz a kétoldalú kapcsolatokban. Az is nagy előrelépés volt, hogy idén júliustól magyar kereskedelmi képviselet működik Tiranában a kapcsolatok elősegítésére, és az Eximbank nyitott egy 185 millió eurós hitelkeretet magyar-albán vállalatközi együttműködés finanszírozására. Ennek keretében elsősorban az energetikai és a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében lesznek lehetőségei magyar cégeknek: autópálya- és vasútépítésben, vízi erőművek építésében és más energetikai projektekben.

A két ország közötti jó személyes kapcsolatok növelése érdekében Magyarország jövő szeptembertől ösztöndíjat nyújt 20 albán diáknak magyarországi egyetemeken, erről is megállapodást írtak alá Szijjártó Péter látogatásán.