Külföld

Szijjártó Péter: Kiváló viszonyt akarunk ismét Washingtonnal

Indulhat az Egyesült Államokba a magyar követ

Colleen Bell amerikai nagykövet Budapestre érkezése esély arra, hogy rendezzük a kétoldalú viszonyt – véli Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. A problémás kérdések tisztázását megkönnyíti az is, hogy Washington a „menetrendnek megfelelően” adta ki Szemerkényi Réka, az új amerikai magyar nagykövet elfogadó nyilatkozatát.

Vacsorán látta tegnap vendégül az új amerikai nagykövetet Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. A kétoldalú kapcsolatok rendezése a jelek szerint Colleen Bellnek is érdekében áll, hiszen keddi megérkezése után azonnal munkába állt, megbízólevelét szerdán adta át Áder János köztársasági elnöknek.

„Az új amerikai nagykövet érkezése jó lehetőség, hogy a magyar–amerikai politikai viszonyt visszaemeljük arra a kiváló szintre, amelyen a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok és a védelmi együttműködés van” - mondta kora délután Szijjártó Péter a Világgazdaság című lap konferenciáján. A külügyminiszter szerint a viszony rendezésére való amerikai nyitottság és készség jele, hogy magyar idő szerint szerda este - egy teljesen átlagosnak mondható, két hónapos ügyintézési határidőn belül - Magyarország megkapta az amerikai külügyminisztériumtól a leendő washingtoni nagykövetre vonatkozó elfogadó nyilatkozatot. Szemerkényi Réka Szapáry Györgyöt váltja Washingtonban. Az idén egyébként bővül is a magyar diplomáciai testület az Egyesült Államokban, Chicagóban szeptemberben kezdi meg működését hazánk főkonzulátusa.

A magyar–orosz viszonyról a miniszter kifejtette, egész Európának érdeke, hogy kiszámítható partnerség, kiegyensúlyozott együttműködés legyen Oroszországgal. A kapcsolatok rendezése már csak azért is fontos lenne, mert az EU–orosz kereskedelmi forgalom hét százalékkal visszaesett a szankciók következtében – mutatott rá. A közép-európai országok számára az energiabiztonság miatt különösen fontos, hogy legyen előrelépés az uniós–orosz viszonyban. Erre azonban csak akkor van esély, ha az ukrajnai fegyveres konfliktusban részes minden fél tiszteletben tartja a minszki megállapodást – mondta. A külügyminiszter megjegyezte, hogy a nagy és erős országok egyes geopolitikai helyzetek kezelésekor nem mindig veszik figyelembe az adott térség kis országainak érdekeit.

Mint ismeretes, Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-én látogat Magyarországra, két héttel korábban Angela Merkel német kancellár tárgyal Budapesten.


Elsietett káröröm

Zúgott a vészharang napokig, hogy lám, végre hozzánk megérkezett – két év késéssel ugyan – az új amerikai nagykövet, így meg úgy fogadtuk Colleen Bellt, de Washington várakoztatja a magyar nagykövetjelöltet, Szemerkényi Rékát. Eltelt már hatvan nap is a megnevezésétől, de még nem adták ki az elfogadó okiratát. Nos. Meg sem száradt a nyomdafesték a finoman kárörvendő baloldali sajtóban a „parkoltatott” diplomatáról írt cikkeken, máris átadta az amerikai külügy a várt papírt hazánk washingtoni nagykövetségének – még szerdán. Vagyis az eljárás pontosan megfelel az ilyenkor átlagos és szokásos, két hónapos amerikai időtartamnak. Ha azonban a kül- és biztonságpolitikai szakértő Szemerkényi Rékát mindenképpen összefüggésbe kell hozni egy alapos fricskával, javasolnám összevetni vérprofi felkészültségét, kifogástalan angol beszédét a filmproducer Colleen Bell szakmai előéletével. A nyelvtudását most hagyjuk.
(KRL)