Szerbia segítséget vár Európától a migránsok kitoloncolásában

A szlovénok több mint fele ellenzi Törökország EU-csatlakozását

Európai uniós országokkal országokkal való együttműködésre van szükség a migránsok kitoloncolása ügyében, Szerbia ugyanis egyedül nem tudja megoldani az illegális bevándorlók visszaszállítását Pakisztánba és Afganisztánba - jelentette ki hétfőn Belgrádban Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter. Közben egy szlovák közvélemény-kutatás kimutatta, hogy szlovénok több mint fele ellenzi Törökország EU-csatlakozását.

A belügyi tárca vezetője elmondta, hogy jelenleg a nyugat-balkáni országban körülbelül nyolcezer migráns tartózkodik, közülük 7500-an a befogadóközpontokban, mintegy 500-an pedig sátorokban és a szabad ég alatt tartózkodnak. 

Nebojsa Stefanovic hétfőn a szerb fővárosban osztrák kollégájával, Wolfgang Sobotkával találkozott. A megbeszélésen elhangzott, hogy az Európai Unió minden országának hasonló problémái vannak, és ugyanúgy vagy hasonlóképpen gondolkodnak az afganisztáni és a pakisztáni bevándorlók kitoloncolásáról is. Stefanovic esélytelennek vélte, hogy Szerbia egyedül vissza tudná szállítani szülőhazájukba a Pakisztánból és Afganisztánból érkezett migránsokat. Mindazonáltal úgy vélte, hogy a (megfelelő) kétoldalú megállapodásokkal rendelkező európai uniós országok segítségével Szerbia bevonható lenne a visszatelepítés folyamatába. A két miniszter kiemelte, hogy január közepétől húsz osztrák rendőr segíti a szerb-bolgár zöldhatáron a szerb rendőrök és katonák munkáját az illegális bevándorlók megállítása során. 

 

A szlovénok több mint fele ellenzi Törökország EU-csatlakozását

A szlovénok több mint fele ellenzi Törökország EU-csatlakozását, továbbá támogatja a kormány azon intézkedéseit, amelyek a határok szigorúbb védelmére irányulnak - derül ki a Delo című ljubljanai napilap hétfői számában megjelent friss felmérésből.

A szlovén állampolgárok 84 százaléka tart attól, hogy Erdogan beváltja fenyegetését, és migránsok tömegeit indítja el Nyugatra, viszont 56 százalékuk ettől függetlenül sem támogatja Törökország EU-csatlakozását. Arra a kérdésre, hogy Szlovéniának milyen intézkedéseket kellene bevezetnie egy újabb mérsékelhetetlen tömeges bevándorlás megakadályozására, a szlovénok 80 százaléka azt válaszolta, hogy teljesen le kellene zárni határait az illegális migránsok előtt. A megkérdezettek mindössze 13 százalék mondta azt, hogy be kell őket engedni. A szlovénok 6 százaléka véli úgy, hogy Törökország európai állam, 47 százalék szerint nem az, míg 38 százalék szerint európai és ázsiai ország is egyben, a földrajzi elhelyezkedése miatt.

A rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában tavaly október óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban.