Külföld

Százezrek vonultak fel Barcelonában a terrorizmus ellen tiltakozva

A spanyolországi iszlám közösség tagjai a király és a kormányfő mellett vonultak

Százezrek vonultak fel szombat este Barcelonában a "Nem félek" jelszót skandálva, miután a múlt héten Katalóniában két terrortámadásban tizenöten haltak meg.     

barcelona
Fotó: Reuters

A menetet a "No tinc por" (Nem félek - katalán nyelven) óriásmolinó mögött a híres Las Ramblas sugárúti boltosok és lakók vezették, ahol egy kisteherautó augusztus 17-én a tömegbe hajtott, tizenhárom embert megölve és százhúsznál többet megsebesítve. Hat ember állapota továbbra is válságos. A tömeg megtapsolta a szintén a menet élén haladó rendőröket, tűzoltókat, egészségügyi dolgozókat.
VI. Fülöp spanyol király - a spanyol uralkodók közül elsőként -, Mariano Rajoy miniszterelnök és Carles Puigemont, a katalán kormány feje is a menetben haladt sötét öltönyben, a második legnagyobb spanyol város színeit jelképező vörös, sárga és fehér rózsával.

"Azért vagyunk itt, hogy közöljük: nem félünk, egységesek vagyunk és békét akarunk" - mondta az 59 éves Victoria Padilla nyugdíjas a menetből. A tüntetők "A legjobb válasz: a béke" és "Nemet mondunk az iszlámgyűlöletre" feliratú transzparensekkel vonultak.

A rendőrség félmillióra becsülte a békemenetben résztvevők létszámát.

A spanyolországi iszlám közösség tagjai a király és a kormányfő mellett vonultak, közöttük hidzsábot (a hajat eltakaró moszlim fátylat viselő) nők is voltak. 
Többen füttyszóval fogadták az elvonuló méltóságokat, és transzparenseken bírálták az uralkodót, amiért szorgalmazta a Szaúd-Arábiába irányuló katonai exportot. 

Több száz önkéntes 50 ezer vörös, 10 ezer sárga és 10 ezer fehér rózsát emelt a magasba, a Barcelona és a Nem félek szavakat formázva különböző nyelven, közöttük arabul.

 Barcelona első női főpolgármestere, Ada Colau szorgalmazta, hogy minél többen vegyek részt a megmozduláson "a fájdalmas hét után". "Töltsük meg a várost békével és szabadsággal" - állt a városháza közleményében.

barcelona
Az északkelet-spanyolországi Ripoll városában, ahonnan a támadók zöme származott, a helyi moszlim közösség tagjai és más helyi lakosok tartottak gyűlést a város főterén, hogy elítéljék a gyilkos támadásokat. Megmozdulásokat hirdettek szombat estére más városokban, így Madridban, Valenciában és Vigóban is.