Külföld

Szakértő: Jelenleg valószínűbb, hogy Fillon lesz a francia elnök

"A Nemzeti Front vezetője is komoly jelölt"

Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő szerint a jövő évi franciaországi elnökválasztáson nagyobb a valószínűsége, hogy Francois Fillon, a jobboldal jelöltje győz, de Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője is komoly jelölt.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában, hogy a jobboldali előválasztás vasárnapi második fordulójában Francois Fillont támogatta a szavazók kétharmada, így ő lesz a jobboldal államfőjelöltje. 

Soós Eszter Petronella azt mondta: keveset tudni Francois Fillonról, mert "sohasem volt első ember", valakinek a politikáját hajtotta végre vagy - bár miniszterelnök volt -, de a politika nagy vonalait Franciaországban mindig a köztársasági elnök határozza meg. 
Meglehetősen koherens az a költségvetési szigort és idézőjelesen megszorításokat ígérő politika, amire Francois Fillontól számítani lehet, ha elnökké választják, hiszen tíz éve is ezt képviselte - mondta az elemző. Hozzátette, hogy a megválasztott jobboldali elnökjelölt személyes értékrendje nagyon konzervatív, főleg a konzervatív katolikusok látják meg magukat az általa képviselt politikában, más kérdés viszont, hogy személyes nézeteit mennyire jelenítené meg elnökként.

Hangsúlyozta: Marine Le Pen, a Nemzeti Front politikusa is komoly jelölt, nagy hibát követ el, "aki Fillont egy Hillary Clintonnak tekinti", aki már lefutottnak érezheti az elnökválasztást. Jelezte: eddig az volt az elemzői és állampolgári konszenzus, hogy Marine Le Pen nem lehet elnök, mert a szocialisták és a republikánusok összefognak ellene, és ez együtt elég lesz a legyőzéséhez, de a Brexit-szavazás és Donald Trump győzelme áttört egy pszichológiai gátat.
Soós Eszter Petronella kitért arra is, hogy a francia baloldalon "rendetlenség" van, de még a szocialistákat sem szabad leírni, mert Francois Fillon jobboldali programja nekik is hagy játékteret, az úgynevezett neoliberalizmussal szemben pozicionálhatják magukat, és ebben Francois Hollande államfő nagy reményeket lát.