Külföld

Szabadon járt-kelt Európában a Budapesten elfogott szír terrorista

Saját családtagjait is lemészárolta, amiért azok nem csatlakoztak az Iszlám Államhoz

Több európai országban is megfordult, Belgiumban például legalább háromszor járt őrizetbe vétele leőtt a magyar hatóságok által tavaly decemberben Budapesten elfogott szír terrorista. Hasszán F., akit húsz ember kivégzésével vádolnak, egy védett tanú szerint tíz családtagját gyilkolta meg azért, mert azok nem voltak hajlandóak csatlakozni az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy a férfi az Iszlám Állam egyik magas rangú tagjaként öngyilkos merényletek szervezésében és legalább húsz ember kivégzésében vett részt, valamint a terrorszervezet propagandavideóiban is szerepelt.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) közleményében rámutatott, hogy Hasszán F. a nyírbátori menekülttáborban rendszeresen fekete ruhában járt, ezzel is jelezve, hogy ő az Iszlám Állam harcosa, emellett rendszeresen erőszakosan viselkedett, összeverekedett a tábor más lakóival.

Az ügyészség a TEK fejlelentése alapján kérte a férfi előzetes letartóztatását, amelyet a bíróság egy hónapra el is rendelt.

Hasszán F. az Origo cikke szerint 2016-ban hagyta el Szíriát és még abban évben menekültstátuszt kapott a görög hatóságoktól, Magyarországra is a görög hatóságok által kiállított menekült úti okmánnyal és hamis papírokkal próbált bejutni.

A belga hatóságok információi alapján a terrorista legalább három alkalommal járt Belgiumban, miután Görögországban menedékkérelmet kapott, a TEK pedig úgy tudja, más európai országokban is megfordult.

A Magyar Nemzet forrásai szerint a szír férfit azonosító belga titkosszolgálat adta át a TEK-nek az Iszlám Állam propagandavideóját, amelyen embereket fejeznek le a terroristák, miközben Hasszán F. – az ügyvédje szerint egy hozzá nagyon hasonlító férfi – az ISIS-t élteti.

A lap megszólaltatta Hasszán F. kirendelt védőjét, Kelen Lászlót, aki elmondta, hogy a „különleges bánásmódban részesülő feljelentő" egy védett tanú, aki terhelő vallomást tett a szír férfira. A tanú elmondta a belga titkosszolgálat tisztjének, hogy Hasszán F. egy a szíriai Homsz városához közeli faluban rá akarta venni a rokonait, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz, majd miután azok erre nem voltak hajlandóak, saját kezűleg vett részt a lemészárlásukban. A hatóságok szerint eddig legalább húsz ember halála szárad a férfi lelkén.

Ügyvédje szerint Hasszán F. tagadja bűnösségét, azzal védekezik, hogy a vérengzés idején nem is tartózkodott a helyszínen – a vele kapcsolatos vizsgálatnak kell majd tisztáznia, ki is ő pontosan és mit tett Szíriában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom