Külföld

Steinmeier óva intett, hogy helyrehozhatatlan károk keletkezzenek a transzatlanti kapcsolatokban

A német államfő kevésbé aggódik az amerikai demokrácia jövőjéért, mint a transzatlanti partnerség jövőjéért

Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden óva intett attól, hogy helyrehozhatatlan károk keletkezhetnek Európa és az Egyesült Államok kapcsolatában. "Kevésbé aggódom az amerikai demokrácia jövőjéért, mint a transzatlanti partnerségünk jövőjéért".

A német államfő Los Angelesben mondott beszédet abból az alkalomból, hogy helyi idő szerint hétfő este megnyitotta Thomas Mann egykori kaliforniai villáját, amely a jövőben transzatlanti találkozóhelyként fog szolgálni . Az ünnepségen jelen volt a Nobel-díjas német író unokája, a 77 éves Frido Mann is.  

Az Egyesült Államok és Európa eltérő érdekei miatt mindig is volt vita, "azonban a mostani megrázkódtatás okozta károk mélyrehatóbbak, tartósabbak, és mindenek előtt helyrehozhatatlanok lehetnek. Mert a minket elválasztó erőknek nem csak Trump elnökhöz van közük" - emelte ki Steinmeier.

Mint mondta, ezek az erők Donald Trump amerikai elnök kormányát megelőzően is jelen voltak, s vélhetően fenn fognak maradni. Ezzel összefüggésben Steinmeier a többi között arra utalt, hogy Európa többé már nem játszik központi geopolitikai szerepet, s érezhető az elmozdulás Ázsia, különösen Kína irányában.

"A világgazdaság dinamikája is elmozdítja a gazdasági súlypontot Európából a világ más térségei felé" - tette hozzá a német államfő. Mindemellett az Európai Unió számos belső válsága miatt önmagával van elfoglalva. "Sem a gazdasági érdekek, sem a politikai szükségszerűség, de a demográfiai kapcsolatok sem fogják önmagukban együtt tartani minket a jövőben" - mondta Steinmeier. Szerinte a németek és az amerikaiak azonban még mindig elkötelezettek a demokrácia mellett. "Ez jobban összeköt minket a világ más térségeinél, s biztosan szorosabban, mint Oroszországgal, vagy Kínával" - jelentette ki a német elnök. 

Steinmeier a liberális demokrácia megújhodásáról is szólt. "Éppen mi németek túlzottan leegyszerűsítjük a transzatlanti viszonyt, amikor felháborodunk a Fehér Házból érkező Twitter-üzeneteken, amelyek elkendőzik a mélyebb társadalmi szakadékokat, amelyek a mi országunkban szintén jelen vannak: a bevándorlási társadalom konfliktusai, a globalizáció árnyoldalai, a város és vidék, valamint a szegények és gazdagok közötti ellentétek. Amennyiben pillantást vetünk erre, úgy a jelenlegi (amerikai) elnökség nem csak következménye, hanem tünete a társadalmi centrifugális erőknek" - mutatott rá Steinmeier.

"Úgy vélem az Egyesült Államoknak is szüksége van partnerekre. De az Egyesült Államok csak akkor lesz képes felismerni egy ilyen partnerséget, ha a +Nyugatban+ többet lát egy égtájnál, s a világot nem ökölvívó ringként szemléli, amelyben mindenki mindenki ellen küzd" - zárta gondolatait Steinmeier, aki államfőként első ízben látogatott az Egyesült Államokba, Donald Trump elnök azonban nem fogadta.