Külföld

Steinmeier: Oroszország szárazföldi összeköttetést akar a Krímmel

A politikus elítéli a félsziget annektálását is

A német külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy Oroszország szárazföldi összeköttetést akar teremteni az általa bekebelezett Krím félszigettel Délkelet-Ukrajnában.

Frank-Walter Steinmeier a Märkische Allgemeine című regionális lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: "Oroszországnak láthatóan nehézségei vannak az ellátással a Krímben". Moszkva csak légi vagy tengeri úton keresztül tudja elérni az félszigetet, amelyet a nemzetközi joggal ellentételesen kebelezett be - emlékeztetett a német diplomácia vezetője.
"Nem lehet tehát kizárni, hogy Oroszország megpróbál szárazföldi összeköttetést teremteni, amelynek révén meg tudnák szervezni a Krím lakosságának Oroszországból való ellátását" - vélekedett. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a múlt héten az oroszbarát szakadárok nyitottak egy "második frontot" Ukrajnában, Mariupolnál.
"Az orosz szárazföldi folyosók ugyanúgy elítélendők és ellentétesek lennének a nemzetközi joggal, mint a Krím félsziget orosz annektálása" - fogalmazott.