Külföld

Spiegel: orosz titkosszolgálat hackelte meg tavaly a Bundestag belső hálózatát

Több hasonló támadás ért „más NATO-tagállamokat is”

A német biztonsági szervek meggyőződése szerint az orosz kormány megbízásából intéztek tavaly heteken át hackertámadásokat a Bundestag belső adathálózata ellen - írta szombaton a Der Spiegel című magazin.

A kibertámadás "egyértelműen egy orosz katonai hírszerző szolgálatnak tulajdonítható" - mondta a Der Spiegelnek egy magas rangú biztonsági vezető.

Tavaly több hasonló jellegű támadás ért német fegyvergyártó vállalatokat és más NATO-tagállamokat is - tette hozzá a tisztségviselő.

A lap szerint a német szövetségi ügyészség január 15-én kémkedés gyanújával hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.

A német törvényhozás alsóházának belső számítógép-hálózatát ért informatikai támadás tavaly májusban vált ismertté. A hackerek egy rendkívül professzionális program segítségével fértek hozzá a Bundestag 14 szerveréhez, köztük a központi szerverhez, ezen belül a német parlament összes bejövő üzenetéhez. Hogy pontosan milyen információkat sikerült megszerezniük, az egyelőre nem ismert - írta a Der Spiegel.

A szakértők a lap szerint kezdettől gyanították, hogy az orosz titkosszolgálatok egyike állhat a támadás hátterében.

A két ország kapcsolatát az elmúlt két évben súlyosan megtépázta az ukrán válság miatti szembenállás, de a héten újabb ütésváltás zajlott le a német és az orosz diplomácia között, miután Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az illegális bevándorlók által elkövetett erőszakcselekményt sejtetett egy Berlinben élő orosz származású német lány rövid időre történt eltűnése kapcsán, és a német kormányt tette felelőssé a történtekért.