Külföld

Soros a Fico-kormányt is bedarálná

Orbán: Soros György és hálózata mindent megtesznek, hogy megbuktassák a bevándorlásnak ellenálló kormányokat

Az olasz maffia által meggyilkolt szlovák újságíró körüli botrány egyre inkább politikai színezetet kap: egyesek egyenesen úgy kezelik az ügyet, mintha Kuciakot nem is a maffia, hanem a Fico-kormányzat ölette volna meg, az ügyet kihasználva pedig Soros több szervezete is nekirontott a kormánynak. Az ellenzéki tüntetés főszervezője, Jakub Kratochvíl felvállaltan Soros embere, a Jablko nevű polgári társulást az Open Society Foundations támogatja, két további aktivista pedig szintén a Soros-birodalomhoz köthető. Helyszíni becslések szerint tízezres nagyságrendű tömeg gyűlt össze a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) terén pénteken késő délután annak a tüntetésnek a keretében amelyet "Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért" jelszóval hirdettek meg.

Orbán: Látom Soros György és szervezetei keze nyomát a szlovák eseményeken
Soros György és hálózata minden alkalmat megragadnak, hogy megbuktassák azokat a kormányokat, amelyek ellenállnak a bevándorlásnak - kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök a szlovák belpolitikai válságot pénteken a közmédiának.
"Az nem lep meg, amit látok, én régóta taposom ezt a szakmát, jelekből is olvasok" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: látja Soros György és szervezetei keze nyomát a szlovák eseményeken. Egy percig sincs kétsége afelől, hogy ez a hálózat mindent megtesz, hogy a bevándorlásnak ellenálló kormányokat megbuktassa - mondta.
Szlovákiának ma olyan kormánya van, amely ellenáll a bevándorlásnak, nem akar bevándorlóországot csinálni a saját hazájából - értékelt Orbán Viktor, aki szerint az ilyen miniszterelnököket könyörtelenül támadták és támadni is fogják Soros György szervezetei.
A kormányfő szólt arról is, hogy a szlovákok és a magyarok az elmúlt években stratégiai partnerséget építettek ki, ennek a szlovák és a magyar emberek egyaránt haszonélvezői. "Ez egy jó dolog, ezt folytatni akarjuk, tehát nekünk egy stabil Szlovákiára van szükségünk" - hangoztatta, jelezve: a két országnak sok közös terve van, amelyet együtt szeretne végrehajtani.

Tízezren tüntettek Pozsonyban 

A tüntetés a múlt heti,  a meggyilkolt újságíróra való,  akkor még politikamentes emlékezésként meghirdetett  több ezres "gyászmenet" folytatásának tekinthető, ám attól eltérően a mostani megmozdulások szervezői követeléseik között már nyíltan megjelölték a kormány távozását is. 

A délután ötre meghirdetett tüntetés résztvevői fél órával a rendezvény kezdete után már csaknem egészében megtöltötték az SNP teret, az 1989-es rendszerváltoztatás legnagyobb tömegrendezvényeinek helyszínét. Bár a résztvevők számáról eddig hivatalos becslés nem látott napvilágot, ennek alapján feltételezhető, hogy a mostani a legnagyobb részvételű pozsonyi tömegmegmozdulás  volt 1989 óta.

A tüntetők egy része "Elég volt Ficóból" és hasonló kormányellenes jelszavakat tartalmazó transzparenseket  emelt a magasba.  Sokan közülük  az allforJan hashtaget tartalmazó kitűzőt viseltek , utalásként a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra. A tüntetés szónokai többnyire az újságíró-gyilkosságról, annak vélt összefüggéseiről, Robert Fico kormányának távozásáról és a tüntetés békés megtartásának fontosságáról beszéltek.

A szervezők hat óra körül jelentették be a tüntetés végét, azt követően a tömeg szétoszlott. 

Pénteken hasonló, de jelentősen kisebb részvételű megmozdulásokat  tartottak több más szlovákiai városban is.  Azokon néhány százan, illetve egy-két ezren vettek részt.


A fiatal szlovák oknyomozó újságíró halála után egész Szlovákia megmozdult, de a maffiatörténet után nem az olasz bérgyilkosok ellen fordult a tüntetők haragja, hanem a szlovák kormányzat felé: az ellenzék és több nonprofit szervezet, valamint Andrej Kiska államfő is arra használták fel az esetet, hogy a Fico-kormányzatot támadhassák vele.

A kettős gyilkosságot számos tüntetés követte, ebből a pénteki szervezésében több olyan ellenzéki szereplő is felbukkan, amely Soros szervezeteihez köthető, a Jablko nevű polgári társulás pedig a 2014-es adatok alapján az Open Society Foundations támogatását élvezi, tehát Soros pénzéből működik. Két további szervező is Soros Györgyhöz köthető, Katarína Nagy Pázmány főnöke szintén az Open Societyben dolgozik, Tána Sedláková, aki a többiekhez hasonlóan vállaltan az élére állt az ellenzéki megmozdulásnak, szintén az Open Societyhez köthető. Fico egyik legnagyobb politikai ellenfele, a szlovák kormányfő már a kezdet kezdetén a kormányzat meggyengítésére próbálta felhasználni a gyilkosságokat övező felháborodást – talán az sem véletlen, hogy Fico szerint Kiska az elmúlt időszakban dokumentáció nélkül tárgyalt Sorossal Brüsszelben, ennek a részleteiről azonban nem volt hajlandó beszámolni.

Kiska szerint a szlovák kormány nem vette figyelembe a titkosszolgálat jelentéseit, amelyekben már előre felhívták a figyelmet a délolasz maffia tevékenységére, valamint azt sejttette, hogy ez a figyelmetlenség szándékos is lehetett, ugyanis az újságíró a maffia és egyes állami szereplők kapcsolatainak a feltárásán dolgozott. Az államfő ezután előrehozott választások kiírását szorgalmazta, illetve a feszült helyzetre hivatkozva átalakításokat követelt a kormány összetételében. Kiska ezután egyeztetést indítványozott az ellenzéki pártokkal, ezt követően a Liberális Szabadság és Szolidarítás, valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormánnyal szemben.

Fico elutasította a vádakat, a gyilkosságokat követő belpolitikai felfordulást pedig a demokratikus választási eredmények megtagadásának minősítette, emellett azzal gyanúsította Kiskát, hogy Soros érdekeinek megfelelően meg akarja buktatni a demokratikusan megválasztott szlovák kormányt. Fico hozzátette: az a nyilatkozat, amelyet Kiska felolvasott, „nyilvánvalóan nem Szlovákiában készült”.

Soros György szóvivője szerint a spekulánsnak semmi köze a tüntetésekhez, azt azonban elismerte, hogy Soros titokban találkozót szervezett Kiskával New Yorkban – a találkozón mások nem is vehettek részt, a részletei nem ismertek, de az államfő utána beszédet tartott a balliberális európai képviselőknek, amelyben „nagyobb odaadásra” szólította fel az uniós képviselőket. A beszédet üdvözölte a magyar bevándorláspolitikát előszeretettel kritizáló Guy Verhofstadt is. Kiska népszerűsége az elmúlt időszakban folyamatosan esett, ehhez tisztázatlan adóügyei, bevándorláspárti nézetei és homályos hátterű utazásai is hozzájárultak, a szlovák kormánygép igénybe vételével több száz utazást tudhatott maga mögött, mire szemet szúrt volna bárkinek is a dolog.

Robert Fico többször is konfliktusba keveredett az államfővel, legfőbb kritikája az volt Kiskával szemben, hogy míg a migránsok mellett következetesen kiáll, a nemzeti kisebbségek ügyében már korántsem tanúsít ekkora empátiát. Kiska tanácsadói is Soros szervezeteihez köthetők, Fico szerint a sorozatos támadások mögött az áll, hogy az államfő tanácsadóival együtt pártot akar alapítani. A Kiskához köthető Állítsuk meg a korrupciót alapítvány is Soroshoz köthető, sőt, vezetője, Pavel Sibyla pedig a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól kapott újságírói díjat 2014-ben. Az alapítvány soraiban több liberális publicista, illetve a szintén Soros-féle Transparency International több munkatársa is szerepel. A jelek szerint Kiska legfőbb célja, hogy a migránspárti érdekeknek megfelelően eltávolítsa a Fico-kormányzatot – kormányzati források szerint az államfő, miután pártot alakít, miniszterelnökjelöltként folytatná politikai pályáját, ezzel is megnyitva az utat a felső határok nélküli kvóták előtt. Szlovákiában az elmúlt napokban több tucatnyi tüntetésen vonultak utcára az emberek, ezek megszervezésében pedig Soros szervezetei oroszlánrészt vállaltak – maga az államfő is feltűnt több ellenzéki megmozduláson a belügyminiszter lemondását követelve.

A külföldről pénzelt civil szervezetek egyébként már a választási kampányban is komoly szerepet játszottak, a Soroshoz és Kiskához köthető NGO-k kapcsán Fico kiemelte: a választások során nem is az ellenzéki pártokkal állt szemben, hanem a „civil szektorral”. Számos ellenzéki civilszervezet támogatói között szerepel az Open Society Foundations, sokuk pedig Soros szervezeteivel ápol partneri kapcsolatot. Soros György szervezetei több európai országban is kvázi ellenzéki erőként lépnek fel, méghozzá kivétel nélkül a migránsok oldalán: Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában is a brüsszeli migrációs politikával szembeni kritikus hangokat próbálják elnyomni, és a kvóta hasznát próbálják bizonygatni, végső céljuk pedig sokak szerint az, hogy a kritikus kormányzatokat megdöntsék, és bábkormányokat ültessenek a helyükbe, amelyek Soros érdekeinek megfelelően járnak el.

Rendbontásokra számítanak a tüntetéseken

Konfrontációkat és középületek elleni támadásokat valószínűsítenek a szlovák biztonsági szervek a péntek késő délutánra több szlovákiai városban bejelentett tüntetéseken - közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök a kormány biztonsági tanácsának ülése után a pozsonyi kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatóján. Péntekre - amikor az országban kialakult belpolitikai válságról tart egyeztetést a három legfőbb közjogi méltóság, az államfő, a miniszterelnök és a parlament elnöke - ismét több szlovákiai városban, köztük Pozsonyban is felvonulásokat jelentettek be. A múlt heti - akkor még politikamentesként, a meggyilkolt újságíróra való megemlékezésként meghirdetett - többezres "gyászmenetektől" eltérően a mostani megmozdulások szervezői a demonstrációk céljai s követelései között már nyíltan megjelölték a kormány távozását, s a tüntetésekhez az "Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért" jelmondatot csatolták.

Robert Fico elmondta: a kormány biztonsági tanácsát azt követően hívták össze, hogy az állambiztonsági szervektől - köztük a rendőrségtől és a titkosszolgálatoktól - olyan információkat kaptak, "nagy a valószínűsége" annak, hogy a tüntetéseken konfrontációkra és középületek elleni támadásokra kerülhet sor. "A helyzet rendkívül komoly, s arra reagálnia kellett a biztonsági tanácsnak" - jelentette ki a kormányfő. Elmondta: a kormányhivatal előtti téren a bokrokban és a fák mellett elrejtve felhalmozott kőkockákat fedeztek fel, azt viszont, hogy ezek mikor, hogyan és milyen célból kerültek oda, nem tudni. Hozzátette: az esetet vizsgálja a rendőrség, amely várhatóan még a nap folyamán tájékoztatni fog ezzel kapcsolatos megállapításairól, s a helyzet és biztonsági szervek következtetései a három legfőbb közjogi méltóság találkozóján "részletekbe menően" is terítékre kerülnek. A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta: teljes mértékben tiszteletben tartja minden polgárnak a békés gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát, akkor is, ha ezek a nézetek kormányellenesek, de tekintettel a biztonsági szervek információira, a rendőrségnek is úgy kell tevékenykednie, hogy egy kockázatos helyzetben meg tudja védeni az embereket, illetve a köz- és magántulajdont.

A Szlovákiában kialakult helyzettel összefüggésben csütörtökön az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetsége nyilatkozatot adott ki, amelyben arra szólított fel, hogy minden fél tartózkodjon az "összeesküvés-elméletek" alkalmazásától. Az amerikai külképviselet állásfoglalása - helyi megfigyelők szerint - válaszként értelmezhető Ficónak arra a kijelentésére, hogy az újságíró-gyilkosság után Szlovákiában történtek egy olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részei, amelynek "forgatókönyve nem Szlovákiában íródott".

Nem egyezett meg közös állásfoglalásban a három legfőbb közjogi méltóság

Nem egyezett meg közös állásfoglalásban a három legfőbb közjogi méltóság, az államfő, a házelnök és a miniszterelnök azon a találkozón, amelyet az újságíró-gyilkosság után kialakult feszült helyzet megnyugtatásának kinyilvánított céljával tartottak a pozsonyi várban pénteken.

A rövidre sikerült találkozóról annak kezdeményezője, Andrej Danko, a pozsonyi törvényhozás elnöke, aki közvetlenül az egyeztetés után egyedüliként nyilatkozott a sajtónak, azt mondta: bár nem fogadtak el közös politikai nyilatkozatot, abban megegyeztek, mindannyian azt szeretnék, hogy maradjon fenn a "társadalmon belüli nyugalom". Hozzátette: jogköreik keretén belül mindent megtesznek annak érdekében, hogy az elmúlt napok eseményeivel semmilyen módon ne éljenek vissza politikailag.

A találkozón két különböző - Andrej Kiska államfő és Robert Fico miniszterelnök által előterjesztett - politikai nyilatkozat elfogadása is terítékre került, ám a résztvevők végül ezek egyikét sem írták alá. Ez - helyi megfigyelők szerint - a két szövegben található lényegi különbségeket és azok előterjesztőinek különböző politikai nézeteit tekintve várható volt.

Andrej Kiska csütörtökön már egy kész nyilatkozat szövegét küldte el pénteki tárgyalópartnereinek, azzal, hogy jelezte: az egyeztetésnek csak akkor van értelme, ha ott közös nyilatkozatot fogadnak el. Az elnök által előterjesztett deklaráció szövegében egyebek mellett az is szerepelt, hogy aláírói támogatják "az elkerülhetetlen politikai döntéseket, a politikai felelősségvállalást és az alapvető személyi változtatásokat a társadalom polarizációjának csökkentése céljából". Ez Robert Fico kormányfő számára gyakorlatilag egyet jelentett volna azzal, hogy egyetért kormánya teljes átalakításával vagy az előrehozott parlamenti választásokkal, amelyeket Kiska már napok óta szorgalmaz.

A szlovák elnök dokumentumában foglaltak szerint a találkozó résztvevőinek közösen kellett volna kinyilvánítaniuk, hogy "mély tisztelettel viseltetnek a polgári jogok szabad gyakorlása" iránt, és kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem nevezik külföldről irányított államcsínykísérletnek, sem más formában nem becsmérlik a "nyugodt polgári tiltakozásokat". Ez utóbbival Kiska Robert Fico kormányfőnek arra a héten többször is megismételt kijelentésére reagált, hogy az újságíró-gyilkosság után történtek egy olyan az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részei, amelynek "forgatókönyve nem Szlovákiában íródott."

A miniszterelnök által előterjesztett nyilatkozat szövegének egyes részei Kiskáéhoz hasonlóak voltak: ezekben az élettársával együtt meggyilkolt újságíró halálának és az azzal összefüggő bűncselekmények független kivizsgálásának támogatására, illetve a sajtó- és a szólásszabadság védelmére tettek volna ígéretet. Ennek a dokumentumnak egy pontja arról szól, hogy a nyilatkozat aláírói tudatosítják a péntek estére több szlovákiai városban bejelentett megmozdulások biztonsági kockázatait, leginkább azt, hogy a polgári megmozdulásokkal visszaélhetnek, és így azok erőszakba torkollhatnak. Ez utóbbi veszélyére - biztonsági szervek információira hivatkozva - pénteken Robert Fico is figyelmeztetett.

A találkozóról az államfő és a miniszterelnök is külön-külön sajtóbejelentés formájában nyilvánított véleményt.

Kiska a Fico által előterjesztett nyilatkozatról azt mondta: azzal "nem érthetett egyet." Kiska - aki az újságíró gyilkosság után kialakult helyzetről a héten már egyeztetett a parlamenti ellenzék három olyan pártjával, amelyek a Fico kabinet távozását követelik - elmondta: hétfőre tárgyalni hívta a kormánykoalíció képviselőit is. Kiska megismételte azt a korábban hangoztatott nézetét is, hogy csak két lehetőséget lát: a kormány széles körű átalakítását vagy előrehozott parlamenti választásokat.

Fico a találkozóról azt mondta: annak ellenére, hogy a nyilatkozat formájáról más volt az elképzelésük, közös üzenetük mégis világos volt, mégpedig az, hogy maradjon fenn a "társadalmon belüli nyugalom". A késő délutánra bejelentett tüntetésekkel kapcsolatban hozzátette: a gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás jogát a demokrácia alapjának tartja, ám arra kéri a polgárokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat és ne hagyják, hogy esetleges provokációkba vonják bele őket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom