Külföld

Sok civil áldozata van a szövetségesek légicsapásainak Rakkában

Az elmúlt bő egy hét során több mint százhetvenen vesztették életüket a nemzetközi koalíció csapásainak következtében

Legalább 78 civil személy életét vesztette az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásaiban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai "fővárosának" számító Rakkában - jelentette kedden a SANA szíriai állami hírügynökség.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) korábbi jelentése legalább 42 civil áldozatról szólt. Vasárnap szintén a szövetségesek légicsapásaiban 27 ember vesztette életét. Ezekkel a legutóbbi halálesetekkel több mint 170-re nőtt azoknak a civileknek a száma, akik az elmúlt bő egy hétben vesztették életüket a nemzetközi koalíció légicsapásaiban.

A nemzetközi koalíció megerősítette, hogy az elmúlt héten fokozta a dzsihadistáknak az észak-szíriai városban található állásai elleni légicsapásait, ugyanakkor jelezte, hogy vizsgálatot indít a civilek halálával kapcsolatban.

Damaszkusz szerint a civileket ért légicsapások bűncselekmények, ezért a szíriai kormány korábban a koalíció feloszlatását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától. A szíriai hatóságok szerint tevékenységével a koalíció a "szíriai nép ellen terrortámadásokat és gyilkosságokat elkövető" szélsőségeseket támogatja.

A kurd és arab erőket tömörítő Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenzéki szervezet június 6-án indította meg a Rakka és környéke felszabadítását célzó ostromát, a szervezet előrenyomulását az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légiereje és az amerikai különleges erők is segítik.

Az SDF jelenleg mintegy 60 százalékát uralja a városnak, harcosai pedig egy tíz négyzetkilométeres körben próbálják egyre szorosabbra vonni a hurkot a dzsihadisták körül a város középső és északi részén. A város említett részein rekedt civileket folyamatosan veszélyeztetik a tüzérségi és légitámadások.