Külföld

Sikeresnek értékelte a szerb kormány első száz napját Aleksandar Vucic

„Szerbia célja továbbra is az európai uniós csatlakozás”

Sikeresnek értékelte a megválasztása óta eltelt száz napot Aleksandar Vucic szerb kormányfő szombaton Belgrádban, a legnagyobb eredménynek újabb autópálya-szakaszok és gyárak átadását, a költségvetési hiány csökkentését, valamint a külkereskedelmi kapcsolatok erősítését nevezte.

Kiemelte, hogy a kormány augusztus 11-i kinevezése óta sikerült megőrizni, sőt tovább erősíteni a jószomszédi kapcsolatokat a környező országokkal, s hogy Belgrád tartózkodott minden olyan megnyilvánulástól, amely veszélybe sodorhatta volna a térség stabilitását. Megfogalmazása szerint Szerbia a régió stabilitásának oszlopa kíván maradni.

Aleksandar Vucic leszögezte: Szerbia célja továbbra is az európai uniós csatlakozás, ugyanakkor folytatni kívánja a hagyományosan jó kapcsolatok fenntartását Oroszországgal és Kínával. Hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokkal és az Európai Unió országaival is jó kapcsolatra törekszik. A gazdasági növekedés a második Vucic-kormány alatt is folytatódott - hívta fel a figyelmet a mutatókra. A kormány becslése szerint az idén a bruttó haza termék több mint 2,7 százalékkal növekszik, jövőre pedig akár 3,5 százalékos is lehet a növekedés - közölte néhány napja Dusan Vujovic pénzügyminiszter.

Vucic szavai szerint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc tovább folytatódik, ezzel is bizonyítva, hogy Szerbia biztonságos és külföldi befektetésekre alkalmas ország. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az utóbbi időszakban kiemelkedően jó a kapcsolat a nemzeti kisebbségek intézményeivel, és ezt a tendenciát folytatni kívánja.

A kormány célja a közeljövőben az államháztartási hiány és a GDP 70,8 százalékát kitevő államadósság további csökkentése, a vasúti és a közúti közlekedés fejlesztése, valamint a közszférában dolgozók béreinek növelése lesz. További cél marad az európai integráció, a vállalati környezet javítása és a befektetők országba vonzása.