Külföld

Seehofer: Senki sem pótolhatatlan

Angela Merkel jövője egyre bizonytalanabb, a bajor szövetséges párt elnöke nem ad biankó csekket a gyengülő kormányfőnek

Továbbra sem hajlandó kiállni Angela Merkel újabb kancellári ciklusa mellett Horst Seehofer. Bajorország „ura” érezhetően kivárásra játszik, a szeptemberi időközi választások, valamint az EU-csúcs előtt nem akar dönteni.

migranshajó
Nem csökken a Földközi-tengeren érkező migránsok száma, nő a nyomás a német kormányon (Fotó: Reuters/Giorgos Moutafis)

„Senki sem pótolhatatlan” – ezt a választ adta Horst Seehofer hétfő este egy landshuti rendezvényen arra a költői kérdésre, hogy támogatja-e Angela Merkel újabb kancellárjelöltségét. A bajor kormányfő, a Merkel pártjával, a CDU-val szövetséges CSU elnöke persze annál tapasztaltabb politikus, hogy a kancellár asszony jövője fölött lényegében pálcát törő félmondatot ne folytassa. Nyomban hangsúlyozta, hogy itt nem Merkelről van szó, sőt egyáltalán nincs napirenden semmilyen személyi kérdés, azokat a tartalmi kérdések tisztázása után kell megtárgyalni. A „tartalmi ügyeket” legkésőbb a CSU novemberi, illetve a CDU decemberi kongresszusáig le kell zárni. Nyilvánvalóan a migránskérdés a legfontosabb. Ha Merkel szeptember 16-án keresztülveri egyelőre még nem egészen világos új elképzeléseit az uniós kormányfőkön, jobb helyzetbe kerül. Az uniós csúcsot „keretezi” két helyi választás: szeptember 4-én Mecklenburg–Elő-Pomerániában, 18-án Berlinben szavaznak. Ha a CDU jelentősen gyengül – a kisebb szavazatvesztés kalkulált papírforma -, Seehofer aligha áll a kancellár mögé. Főleg, hogy pártja már most sem akar egy úton menni Merkellel, félve, hogy a kancellár egyre fogyó népszerűsége Bajorországban is visszaköszön. A németek többsége a közvélemény-kutatások szerint aggódik, és attól fél, hogy soha többé nem fog olyan biztonságban élni, mint korábban.

Merkel csaknem egy éve, 2015. szeptember 5-re virradóra nyitotta szélesre a német határokat a menekültek előtt, és befogadásukkal kapcsolatban akkor hangzott el az azóta sokat idézett kijelentése, a „Wir schaffen das”, azaz „sikerülni fog”. Ez azonban üres szólamnak bizonyult - mondta az MTI-nek az évforduló alkalmából Georg Paul Hefty magyar származású német újságíró és politológus. Hefty szerint a német társadalom jobboldali fele úgy látja, a lengyeleknek és a magyaroknak igazuk lehet a migráció elutasításával. A német baloldal azonban ezt éppen fordítva ítéli meg: a lengyel és a magyar jobbközép kormánynak a baloldal szerint semmiképp sem lehet igaza. Következésképpen Merkelnek van igaza, még akkor is, ha a konzervatív CDU párt vezére - vélekedett.

Ami a 2017. őszi német parlamenti választásokat illeti, az újságíró szerint marad a jelenlegi konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció. Merkel jövője ezért bizonytalan, hiszen az SPD és a Zöldek csak azzal tudnák bizonyítani, hogy nem csupán „segédcsapatot” alkotnak, ha más kancellárt követelnek. Az utód Ursula von der Leyen védelmi miniszter lehet. Senki mást nem látok a porondon” - fogalmazott Georg Paul Hefty.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom