Külföld

Salvini ostobaságnak nevezte az Oroszország elleni uniós szankciókat

A júniusban hatalomra került olasz kormány többször is kifejezésre jutatta orosz-barát, s az Oroszország elleni szankciók feloldásával kapcsolatos álláspontját

Ostobaságnak nevezte az Oroszország elleni uniós szankciókat Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes szerdán Moszkvában egy vállalkozói konferencián.

"Amennyiben felkérnek minket, hogy támogassuk a szankciókat,  nemet fogunk mondani" - hangsúlyozta Salvini.

"Világos, hogy nincs semmi értelme fenntartani őket" - mondta.  Arra az újságírói kérdésre  válaszolva, hogy Olaszország él-e a vétó jogával a büntetőintézkedések meghosszabbítása esetén, leszögezte: "Csak egyszer játszhatjuk ki ezt a kártyát  Európában".

"Hogy mindez mikor ér véget, azt nem tudom, de gazdasági okokról van szó, emberi jogoknak vajmi kevés köze van ehhez" - vélekedett Salvini a szankciókról.

Oroszországi látogatásáról  szólva  Salvini hangsúlyozta: "Itt jobban otthon érzem magam, mint egyes európai országokban". 

Az Európai Unió a kelet-ukrajnai válság és a Krím elcsatolása nyomán 2014-ben szankciókkal sújtotta Oroszországot. Az eddig ismételten meghosszabbított büntetőintézkedések hatálya 2019 januárjában jár le.

A júniusban hatalomra került olasz kormány többször is kifejezésre jutatta orosz-barát, s az Oroszország elleni szankciók feloldásával kapcsolatos álláspontját.