Külföld

Salvini: Spanyolország nem sokáig fogja bírni a napi 700 illegális migráns érkezését

Az olasz belügyminiszter különvéleményt fogalmazott meg az EU legnépesebb tagállamainak vezetőivel folytatott bevándorlásügyi egyeztetésen

Az Európai Unió hat legnépesebb tagállama nagy vonalakban egyetért abban, hogy miként kellene kezelni a bevándorlás ügyét; és különösen arra fektetnék a hangsúlyt, hogy együttműködjenek a migránsok hazájával, illetve a tranzit országokkal - jelentette kedden a spanyol hírügynökség.

A Lyonban hétfő este kezdett tanácskozáson körvonalazott közös álláspontot Jacqueline Gourault francia belügyminiszter ismertette. A kétnapos értekezleten a brit, a francia, a lengyel, az olasz, és a spanyol belügyminiszter, német részről pedig a belügyi államtitkár vett részt. A csoporthoz kedden csatlakozott Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter, főügyész és a marokkói belügyminiszter is. Döntéseket nem hoztak, csak elvi egyeztetés folyt.

Jacqueline Gourault francia belügyminiszter, a tanácskozás házigazdája azt hangsúlyozta, hogy Európának "erőteljes és hatékony rendszerre van szüksége, amely védelmet nyújt a háborús menekülteknek", ugyanakkor párosul vele egy az eddiginél hatékonyabb rendszer, amely lehetővé teszi az okmányok nélkül érkező gazdasági bevándorlók kiutasítását. 

Matteo Salvini bevándorlásellenes olasz belügyi tárcavezető külön nyilatkozatot tett, amelyben Olaszország bevándorlási politikájának a sikerességét hangoztatta, kijelentve, hogy amióta a jelenlegi kormánykoalíció van hatalmon, "Itália példakép mindenki számára" ezen a területen, és az európai országok hálásak neki. Egyetlen kivételt említett, Spanyolországot, amely szerinte nem fogja sokáig bírni a napi 700 illegális bevándorló érkezését.

A spanyol szocialista kormány belügyminisztere, Fernando Grande-Marlaska ennek kapcsán kijelentette, hogy ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, és a bevándorlást nem választási megfontolások, és pártszempontok alapján kell kezelni.