Külföld

Salvini: Málta iránytűkkel küldi tovább a migránsokat Olaszország felé

„Bizonyos uniós tagállamokat nem érdeklik a migránsok, s ránk hárítják őket, miközben Brüsszel a költségvetésünk miatt szankciókkal fenyeget; nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni”

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombaton ismét azzal vádolta Máltát, hogy továbbküldi az illegális bevándorlókat Olaszország felé.

A bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője szerint a máltai parti őrség egyenruháihoz hasonló öltözetet viselő emberek a többi között üzemanyaggal és iránytűkkel látják el a bárkákon végül Olaszországba érkező menedékkérőket.

A belügyminisztérium szerint szerda este az olasz hatóságok riasztották máltai kollégáikat, hogy a szigetország partjainál egy menekülteket szállító hajón kifogyott az üzemanyag. Ugyanez a jármű pénteken elérte az olaszországi Lampedusa szigetét tizenhárom migránssal a fedélzetén. A hajón utazók azt állították, hogy egyenruhások érkeztek egy gumicsónakkal és kisegítették őket ivóvízzel, két kanna üzemanyaggal, mentőmellényekkel és egy iránytűvel, majd egy órán át kísérték járművüket az olasz partok irányába.

Salvini mindezt "ellenséges cselekedetnek" minősítette. "Bizonyos uniós tagállamokat nem érdeklik a migránsok, s ránk hárítják őket, miközben Brüsszel a költségvetésünk miatt szankciókkal fenyeget; nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni" - hangoztatta az olasz belügyminiszter.

Michael Farrugia máltai belügyminiszter válaszüzenetében felszólította Salvinit, hogy hagyjon fel az országa bírálatával, és gondolkodjon el inkább azon, Olaszország mit tehetne a tengeren úton lévő migránsok biztonságáért. Olaszország az, amelyik ismételten megszegi a tengeri keresésekre és mentésekre vonatkozó megállapodásokat. Málta ezzel szemben mindig minden kötelezettségét teljesítette és betartotta a legközelebbi biztonságos kikötő elvét - írta Farrugia a Twitteren.

A máltai tárcavezető kiemelte, hogy Salvininek meg kell értenie: a tengeren utazó migránsok nem mindig vannak veszélyben. Ha a fedélzeten lévő emberek nem akarják, hogy kimentsék őket, egyetlen hatóság sem akadályozhatja meg őket útjuk folytatásában - fűzte hozzá.