Külföld

Sakk-matt a lecsúszásnak: A falu, amelyik sakktáblára cserélte a poharat

Egy indiai teázó tulajdonosa megváltoztatta a falu életét – megismertette a helyiekkel a sakkot

Az indiai falvakban már hosszú ideje egyre nagyobb problémákat okoz a szerencsejáték és az alkoholfogyasztás. Az észak-keralai Marottichalban sem volt ez másképp, míg egy helybéli teázó tulajdonosa meg nem ismertette vendégeivel a sakk szabályait – azóta a falusiak többsége inkább ezzel üti el az idejét.

A falu életét megváltoztató teázó tulajdonosa, Mr. Unnikrishan szerint nincs olyan háztartás a faluban, ahol ne akadna valaki, aki ismeri a sakkjáték szabályait – vagy ne lenne a rabja ennek a sportnak. Marottichal hatezer lakosa közül legalább négyezren a sakk rajongói, míg más falvakban körülbelül ötvenre tehető azoknak a száma, akik ismerik a játékot. Az üzlet ugyanolyan, mint bármelyik másik frissítőket árusító viskó a környéken, de ahelyett, hogy a helyiek söröznének és kártyáznának, sakkoznak.

De nem csak a teázó vendégei múlatják ezzel az időt, hanem a falu csaknem minden lakosa is: a BBC tudósítója szerint a főutca mentén gyerekek és felnőttek sakkoznak, a buszmegállóban összegyűlt emberek két ősz hajú úriember sakkjátszmáját figyeli, de még az iskolai szünetben is ezzel töltik az időt a gyerekek. A buszsofőr is lejátszik egy gyors partit a kalauzzal, mielőtt útjára indulna.

Talán senki nem számított rá komolyan, hogy ötven évvel ezelőtt a hanyatló kis keralai faluban bárki leküzdheti az alkoholizmus problémáját, arra pedig valószínűleg senki nem fogadott volna komolyabb összegben, hogy épp a sakk segítségével sikerül megfordítani a folyamatot – de ahogy a falusiak rákaptak a sakkra, úgy hagyták maguk mögött egyéb szenvedélyeiket. „A sakkfüggőség erősebb, mint az alkoholizmus” - mondta az egyik helybéli, aki szerint Unnikrishan a falu megmentője. Hozzáteszi, hogy a sakk nem csupán kiváló szórakozás, hanem hasznos is: fejleszti a kocentrációt, és mivel a helyiek tévézés helyett is inkább sakkozni és beszélgetni gyűlnek össze, közösségépítő ereje is van.

A helyi sakkszövetség szeretné elérni, hogy az iskolában is tantárgy legyen a sakk – így megvalósulhatna az álmuk: a faluban tényleg mindenki ismerné a játék szabályait. A BBC újságírója végül talált néhány fiatalt, akik a telefonjukat nyomkodták – de csakhamar rá kellett jönnie, hogy ők is sakkoznak, csak épp az interneten.

 (BBC)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom