Külföld

Röntgent loptak Mexikóban

Kilenc szövetségi államban keresik a berendezést

Mexikó északnyugati részén ismeretlenek elloptak egy ipari röntgen berendezést, benne sugárzó anyaggal, ezért a hatóságok kilenc szövetségi államra kiterjedő riadót rendeltek el - közölte hétfőn a helyi katasztrófavédelem.

A Twitter közösségi oldalra feltett tájékoztatás szerint a kutatást több államra - Jalisco, Colima, Nayarit, Aguscalientes, Guanajuato, Michoacán, San Luis Potosí, Durango és Zacatecas - kiterjesztették. Az eset vasárnap történt.
A kiadott közleményben arra figyelmeztettek, hogy ha az irridium-192-es izotópot nem a megfelelő eljárásoknak megfelelően emelik ki speciális konténeréből, akkor az nagyon veszélyes lehet az emberekre.
Mexikóban számos hasonló esemény történt az utóbbi időben. Két éve februárban szintén ismeretlenek elloptak három radioaktív anyagokat szállító teherautót a délnyugat-mexikói Salamancában (Guanajuato állam), de a járműveket nem sokkal később megtalálták egy másik államban. A járművekben ipari felhasználásra szánt kobalt-192 izotóp volt.
Az észak-amerikai országban 2013 decembere óta több ilyen eset fordult elő. Mindegyik szerencsésen végződött, nem járt súlyosabb következményekkel a természetre és a lakosságra nézve. Szakértők szerint ezekben az esetekben az történt, hogy a tettesek pénzszállítónak vélték a járműveket, azért csaptak le rájuk.