Külföld

Róma támogatja a szolidaritási hozzájárulást

Tusk: kockázatos idők elé néz az EU

Olaszország támogatja az Európai Bizottság javaslatát, hogy vizsgálják felül a befogadás szabályait, arra kényszerítve a tagállamokat, hogy vagy fogadják be a migránsok egy részét, vagy ha erre nem hajlandóak, nyújtsanak pénzügyi hozzájárulást - jelentette ki egy olasz tisztviselő.

szír menekültek olasz reuters lead
Az olasz kormány adatai szerint az idén eddig több mint 28 ezer menedékkérő érkezett az országba. Fotó: Reuters

Az EU helyzetéről rendezett találkozón Sandro Gozi kijelentette, Az Európába érkező „migránsok elosztása” azért nem működött, mivel egyes tagállamok nem teljesítették kötelezettségeiket – fejtette ki Sandro Gozi EU-államtitkár a firenzei European University Institute-ban rendezett európai szemináriumon. „Ez elfogadhatatlan” - hangsúlyozta.

Renzi: Berlin és Róma ellenzi Ausztria kerítésépítési terveit
Róma és Berlin élesen ellenzi Ausztria azon terveit, hogy kerítést emeljen Olaszországgal közös határán - mondta Matteo Renzi olasz kormányfő csütörtökön, miután Rómában megbeszéléseket folytatott német kollégájával, Angela Merkellel.
"Teljes mértékben ellenezzük, és bizonyos értelemben sokkolónak tartjuk az osztrák barátaink által képviselt pozíciót" - jelentette ki Renzi a német kancellárral közös sajtótájékoztatóján.
Bécs a nagyobb menekültáradattól tartva legkésőbb június elsejétől szigorú határellenőrzésre készül a Brenner-hágónál. Április közepén megkezdődtek az ehhez szükséges építési munkálatok.

Az olasz kormánypolitikus arra utalt, hogy az Európai Bizottság szerdán bemutatott menekültügyi javaslata szerint a menekültek befogadásától ideiglenesen elzárkózó tagállamnak a méltányossági mechanizmus alapján minden egyes áthelyezett menedékkérő után 250 ezer euró „szolidaritási hozzájárulást” kell fizetnie annak az országnak, amely befogadja helyette a menekülteket.

Sandro Gozi hozzátette, hogy a migráció és a biztonság kihívásaira „igazi” választ kell adni. „A szabadságunkról való lemondással, vagyis a schengeni övezet felrúgásával és a nemzeti határokhoz való visszatéréssel nagyon sokat veszítünk és semmit nem nyerünk, ami a biztonságot illeti (...) ez nem segít a migráció könnyebb kezelésében sem" - mondta. Gozi úgy vélte, a migrációs helyzettel szemben a jó „válasz nem a kevesebb szabadság, hanem a közös határvédelmi politika”.

Az olasz EU-államtitkár szerint előrelépést az Európa külső határait védő közös európai határrendőrség felállítása jelenti.

Az olasz sajtó máshogy értesült

Az IlSole24Ore című olasz gazdasági napilap csütörtökön római belügyi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az Európai Bizottság menekültügyi javaslata „nem tetszik Olaszországnak”, mivel a jelenleginél is több terhet és még „nehezebb” procedúrákat jelenthet az elsődleges befogadó országok, vagyis Olaszország és Görögország számára.

Tusk: kockázatos idők elé néz az EU
Kockázatos idők elé néz az Európai Unió, és bár a "tökéletes Európa" utópiája valószerűtlen, a kontinens szembe tud nézni a kihívásokkal, ha észben tartja önmaga pluralizmusát - mondta csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Rómában az EU elődjét megalapító 1957-es Római Szerződés évfordulójára emlékező találkozón. A találkozón szintúgy jelen lévő Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a menekültválságra utalva közölte, "hirtelen ráeszméltünk, hogy nem mindenki ért egyet vagy osztja" az unió nézeteit. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy Európa egy ígéret, amelyet azonban nem sikerült betartani. "Európa egy nap mint nap megtett, több munkahelyről, több szolgáltatásról és nagyobb növekedésről szóló ígéret volt, amelynek beteljesülését várva generációk hoztak áldozatokat. Ennek ellenére az európai vezetők még mindig áldozatokat kérnek, kevesebb szolgáltatásért és még több adóért cserébe, csak hogy mentsék a bankokat" - mondta Schulz. A találkozón részt vett Angela Merkel német kancellár is.