Külföld

Róháni: Trump veszélyes játékot játszik magánakcióival

Az iráni elnök a nemzetközi közösségben bízik

Donald Trump amerikai elnök veszélyes játékot játszik magánakcióival, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni - szögezte le Teheránban Haszan Róháni iráni elnök, mielőtt elindult Kínába a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozójára.

Az Egyesült Államok egyoldalú lépései gyengítik a fennálló nemzetközi rendbe és a diplomáciába vetett bizalmat - fogalmazott az iráni államfő. A politikus szerint a nemzetközi közösségnek tennie kell valamit, nem szabad veszni hagyni a hitet, hogy a regionális és globális nézeteltérések diplomáciai úton rendezhetők.

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke pénteken Teheránban, az államilag szervezett Izrael-ellenes tiltakozáson arról beszélt, hogy Izrael és Szaúd-Arábia az Egyesült Államokkal együtt káoszba akarja taszítani a Közel-Keletet.
"A térség biztonsága veszélybe kerül, ha Iránt sarokba szorítják" - húzta alá Laridzsáni.

Donald Trump amerikai elnök májusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép abból a többhatalmi megállapodásból, melyet 2015-ben kötöttek Irán atomprogramjáról. Az egyezség értelmében Irán legalább 10 évre korlátozza atomprogramját, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az iszlám köztársasággal szembeni szankciók nagy részét.