Külföld

Robbantásra készülhetett egy iraki Lengyelországban

Robbanóanyag birtoklásáért letartóztatták - Holnap kezdődik a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó

Robbanóanyag birtoklása miatt letartóztattak egy iraki állampolgárt a közép-lengyelországi Lódzban, egy nappal a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó hivatalos megnyitása előtt - jelentette hétfőn a Polsat News lengyel hírtelevízió. Beata Sydlo kormányfő II. János Pál szavait idézve azt üzente: „Ne féljetek!”.

A Polsat News szerint a 48 éves férfit vasárnap vették őrizetbe egy lódzi hostelben. A férfi néhány napja érkezett Lengyelországba. A televízió értesülései szerint a férfi korábban Svájcban, majd Svédországban tartózkodott, ahonnan kiutasították.

A lengyel közszolgálati televízió ügyészségi forrásokra hivatkozva azt közölte: a férfit kéthónapos letartóztatásba helyezték, miután robbanóanyagot találtak nála. A lengyel hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy vannak-e tettestársai.

A Dziennik Zachodni lengyel regionális napilap szerint a férfi nyomára a krakkói rendőrség bukkant rá. Krakkóban kedden kezdődik a Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött, több száz ezer fiatal részvételével megtartandó katolikus Ifjúsági Világtalálkozó.

„Ne féljetek!”

A mai, nagyon nehéz és veszélyes időkben a „Ne féljetek” szavakra kell hallgatni, amelyekkel II. János Pál pápa a lengyel nemzetet is bátorította - jelentette ki Beata Szydlo kormányfő az Ifjúsági Világtalálkozó előrendezvényén. 

A lengyel kormányfő Stanislaw Dziwisz bíborossal, krakkói érsekkel együtt avatta fel azt az Irgalmasság-ligetet, amelyet a Lagiewniki városrészben felállított Isteni Irgalmasság szentély közelében létesítettek. Az örökséget jelképező 200 tiszafa ültetése előeseménye a kedden kezdődő Ifjúsági Világtalálkozónak (IVT), melynek fő témája az isteni irgalom lesz. A palántákat azokból a magokból növelték, amelyeket 2012-ben az akkori pápa, XVI. Benedek áldott meg.

Beata Szydlo beszédében Szent II. János Pál azon szavait idézte, melyeket a néhai lengyel pápa 1978-ban, megválasztása után mondott ki, a két politikai blokkra megosztott világ fenyegetéseire utalva. „Remélem, hogy a mai nagyon nehéz időben, amikor annyi különféle veszély áll fenn, amikor annyi aggasztó esemény történik, odafigyelünk a pápa ezen szavaira” - mondta.

Az ünnepségen részt vevő fiatal önkéntesekhez fordulva Szydlo bizonyosnak mondta magát abban, hogy a világtalálkozó idején „szép idő lesz”, s „nagy tanítást nyújt nekünk, mely +megváltoztatja e föld színét+”. Ez utóbbi idézettel a politikus II. János Pál első, megválasztása évében megtartott lengyelországi zarándoklata során kimondott szavaira utalt, amelyeket sokan a kommunizmus bukásának előjeleként értelmeznek.

Dziwisz bíboros felszólalásában a pápa Laudatio si kezdetű, a környezetvédelem kérdéseivel foglalkozó enciklikájára utalva elmondta: a krakkói liget ültetése is a természet iránti tisztelet jegyében történik.

A 2002-ben felállított krakkói Isteni Irgalmasság bazilika lesz az egyik helyszíne a katolikus egyházfő által meghirdetett idei Irgalmasság Szentévébe illeszkedő krakkói IVT-nek, amelyet több száz ezer fiatal részvételével tartanak meg. A szentély - melyben a 2004-ben Erdő Péter bíboros által felszentelt Magyar Kápolna is található - az irgalmasság kultuszának központja lett, mivel ennek úttörője, a 2000-ben a lengyel pápa által szentté avatott lengyel Fausztina nővér Lagiewnikiben hunyt el 1938-ben. A pápa Fausztina szentté avatásának napján kihirdette az irgalmasság vasárnapjaként évente megtartandó egyházi ünnepet is. Az ünnep a nővérnek a második világháborút megelőző misztikus látomásaiban eredezik.

A bazilika mellett az IVT alkalmából az Irgalmasság Völgye elnevezéssel szabadtéri gyóntatóövezetet is létesítettek, 50 gyóntatófülkével. A kiengesztelődés szentségét a krakkói Blonia-mező szomszédságában is kiszolgáltatják további 50 gyóntatószéknél, több világnyelven.