Külföld

Rengeteg civil áldozata van az afgán háborúnak

Az idei év első felében 1662 civil veszítette életét

Újabb rekordot döntött az afganisztáni háború civil halálos áldozatainak száma, az idei első fél évben 1662 ember halt meg és 3581 sebesült meg, jelentős részük a fővárosban, Kabulban - közölte az ENSZ.

A világszervezet afganisztáni kisegítő küldetésének (UNAMA) féléves jelentése szerint az áldozatok 40 százaléka merénylők által végrehajtott robbantásokban, illetve taposóaknák és házilag készített pokolgépek robbanásában sérült vagy halt meg, közülük minden ötödik Kabulban.
Az idei év első hat hónapjában az öngyilkos merényletekben, összetett támadásokba, beleértve azokat, amelyekben autóba rejtett pokolgéppel vezetik be egy fegyveres kommandó támadását, 259 civil halt meg és 829 megsebesült, 15 százalékkal többen mint előző évben.
Ezeknek az áldozatoknak egy része május 31-én vesztette életét Kabul diplomáciai negyedében, egy tehergépkocsival elkövetett pokolgépes merényletben, amelynek az ENSZ szerint 92, míg Asraf Gáni államfő szerint viszont 150 halálos áldozata és 500 sebesültje volt. 2001 óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó afganisztáni incidens az UNAMA értékelése szerint.
Az adott időszakban 174 nő halt meg és 463 gyermek - ez 23, illetve 9 százalékkal emelkedést jelent a korábbiakhoz képest. Őket érte a legtöbb aknatámadás, valamint a felkelők, a tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni légitámadás. 
A konfliktus fokozódásának jele, hogy a 34 afganisztáni tartományból 15-ben növekedett a civil áldozatok száma. Kabulon kívül a konfliktus által leginkább sújtott tartományok Hilmend, Kandahár, Uruzgán (dél), Nangarhar (kelet), Herát és Farjáb (nyugat), Lagmán (az ország középső részén), illetve (északon) Kunduz és Faráh voltak.
Az UNAMA által 2009 januárja óta folytatott összesítések szerint az afgán konfliktusnak azóta 26 500 halottja és 49 ezer sebesültje volt a civil lakosság soraiban.