Külföld

Regisztrálná Brüsszel a harmadik országok belépő állampolgárait

Átvenné az amerikai mintát az Európai Unió

Utasregisztrációs rendszer felállítására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság, amelynek értelmében kizárólag vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel (ETIAS) léphetnének be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére.

Az Egyesült Államok által 2009-ben bevezetett elektronikus utasregisztrációs rendszerhez (ESTA) hasonlóan az ETIAS-on keresztül benyújtott kérelmek elbírálása is díjköteles lenne, a brüsszeli testület által bemutatott tervezet szerint ez öt euróba kerülne tizennyolc éves kor felett, alatta ingyenes lenne.

A javaslat szerint az engedély ötéves időszakra és többszöri beutazásra lenne érvényes. Regisztrációra azoknak a harmadik országbeli állampolgá­roknak lenne szükségük, akik vízummentesen utazhatnak be a schengeni övezet tagállamaiba. Kivételt jelentenének azonban az unió egységes belső piacához hozzáférő országok polgárai.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a rendszerben gyűjtött információk a vízummentes utazók biztonsági ellenőrzéseinek megerősítését szolgálják. Ez elősegíti az unió külső határainak hatékonyabb igazgatását és a belső biztonság javítását, ugyanakkor megkönnyíti a jogszerű beutazást a schengeni határokon keresztül.

Az automatizált rendszer - az alapvető jogok és a személyes adatok védelmének maradéktalan tiszteletben tartása mellett - előzetes ellenőrzéseket fog végezni annak eldöntése érdekében, hogy kiadják-e vagy elutasítsák az Európai Unióba való beutazási engedélyt. „Határaink biztosítása és polgáraink védelme prioritást jelent számunkra. Az ETIAS lehetővé teszi a vízummentes kérelmezők adatainak keresztellenőrzését a többi rendszerünkkel. Az ETIAS ugyanakkor egyszerű, gyors, olcsó és eredményes eszköz lesz” - jelentette ki sajtótájékoztatóján Frans Timmermans, az Euró­pai Bizottság első alelnöke.

Dimitrisz Avramopulosz migrá­ciós ügyekért felelős uniós biztos szerint a rendszer létrejöttével „helyére kerül a határigazgatásunk hiányzó láncszeme, amely kapcsolatot teremt migrációs és biztonsági politikáinkkal, valamint javítja a schengeni térségbe való belépést a vízummentes utasok legalább kilencvenöt százaléka számára”. Hozzátette: „Európa nyitottsága így nem válik a biztonság kárára”. Julian King, a bizottság biztonsági unióért felelős tagja kijelentette: az ETIAS „a problémás egyének kiszűrése és beutazásuk megakadályozása révén erősíteni fogjuk Európa belső biztonságát”.


Követeli Kijev a vízummentességet

Az ukrán parlament határozatban szólította fel szerdán az Európai Unió tagállamait, hogy még az év végéig adják meg a vízummentes beutazás lehetőségét Ukrajna állampolgárai számára. Az előterjesztést a 450 fős parlament 261 tagja támogatta, a szavazáskor 342 képviselő volt jelen az ülésteremben. Az indítványt ismertető Andrij Parubij házelnök hangsúlyozta, Ukrajna minden feltételt teljesített, amit az unió szabott a vízummenteség megadásához. Emlékeztetett arra, hogy a jövő héten plenáris ülést tart az Európai Parlament, és ugyancsak a jövő héten lesz az Ukrajnában a „méltóság forradalmának” nevezett, az európai integrációt és hatalomváltást követelő, három évvel ezelőtti kijevi Majdan-tüntetések kezdetének évfordulója.
(KRL)