Külföld

Rasszizmus és tüntetések a menekültügyben

Összeomolhat a német menekültügyi ellátórendszer?

A menekültek befogadását ellenző és támogató tüntetést is tartottak Varsóban szombaton. Közben a gyanúsítottak vallomásából kiderült, hogy rasszista indíttatású volt a menekültek elleni támadás Bécsújhelyen.

menekültek 20150703
Újabb embercsempészt fogtak el Alsó-Ausztriában

Összezsúfolódva szállított 42 illegális bevándorlót az az embercsempész, akit az alsó-ausztriai autópályáján Bécs közelében fogtak el - jelentette az osztrák APA hírügynökség vasárnap.

Az alsó-ausztriai Rannersdorfnál még pénteken tartóztatták fel azt a bolgár rendszámú kisfurgont, amelynek vezetője egy 37 éves román állampolgár volt. Az autót bejelentésre ellenőrizték, mivel az bizonytalanul haladt az A4-es autópályán. A rakodótérben több ember állva és guggolva utazott, a furgon hátsó ajtaját pedig csavarral rögzítették. A levegőtlen, hat és fél négyzetméteres rakodótérben több mint harminc fok volt. 

A rendőrség tájékoztatása szerint a bevándorlók a csaknem nyolcórás út alatt, míg a magyar-szerb határtól Ausztriába értek, nem kaptak még innivalót sem. Néhányuknál keringési zavar és kiszáradás jelentkezett, ezért a rendőri ellenőrzés után elsősegélyben részesítették őket. A menekültek afganisztáni és szíriai állampolgárok voltak. 

Több alkalommal elkövetett embercsempészet megalapozott gyanúja miatt az ügyészség a sofőrt vizsgálati fogságba való helyezését kérte. Az ügyet a tartományi nyomozóhivatal vizsgálja ki. 

Ausztriában az utóbbi időben egyre több embercsempészt és általuk veszélyes körülmények között utaztatott menekültet fogtak el. 

Múlt hét végén a burgenlandi Parndorfnál (Pándorfalu) ütöttek rajta egy embercsempészen, aki 48 embert szállított furgonjában. A szerb-magyar határ felől érkeztek, a rendőrség közlése szerint a furgonban utazóknak végig állniuk kellett a magyarországi útszakaszon a levegőtlen autóban. Schwechatnál egy 54 főt szállító, magyar rendszámú kisbuszt ellenőriztek. Az autót egy bolgár embercsempész vezette, aki feltehetőleg ötszáz eurót kapott az útért.

Szerdán a salzburgi főpályaudvaron tartóztattak fel 96 menekültet, akik a Budapestről Münchenbe tartó vonaton utaztak. A menekültek Szíriából, Pakisztánból, Szomáliából és Afganisztánból érkeztek, nagyjából 20 gyerek volt közöttük. Múlt szombaton ugyanott 84 menekültet tartóztattak fel, akik szintén a Magyarországról Münchenbe tartó vonaton utaztak, mindannyiuknak volt érvényes vonatjegye.

Szintén szerdán a burgenlandi Neusiedl am See (Nezsider) településnél fogtak el egy embercsempészt, aki 17 szíriai menekültet szállított egy furgonban.

Csütörtök délelőtt Bécsben 101 menekültet tartóztattak fel. Negyvenegyen egy kisbuszba zsúfolódva utaztak, harminc-harminc ember pedig két furgonban az osztrák fővároson áthaladó autópályákon.

 

Rasszizmus és tüntetések a menekültügybenÖsszeomolhat a német menekültügyi ellátórendszer? - A menekültek befogadását...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. július 26.