Külföld

Putyin: Soha nem látott szintre ért a Kínával folytatott együttműködés

Az orosz elnök háromnapos látogatásra érkezett Kínába

Oroszország kiemelt jelentőséget tulajdonít a Kínával folytatott együttműködésnek, amely soha nem látott szintet ért el - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Pekingben, miután tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. 

A két vezető a megbeszélésen megállapodott abban, hogy tovább erősítik az országaik közötti magas szintű kapcsolatokat. Közös nyilatkozatot írtak alá arról, hogy növekvő globális instabilitás és bizonytalanság esetén a két ország elmélyíti a kétoldalú konzultációkat. Ígéretet tettek, hogy bővítik a terrorizmus elleni együttműködést, erősítik a hadseregeik közötti kapcsolatot, és kettős mérce alkalmazása nélkül támogatják a nemzetközi erőfeszítéseket a terrorizmus elleni küzdelemben.

A nyilatkozatukban bírálták az Egyesült Államokat, amiért kilépett az iráni atomprogram korlátozásáról kötött megállapodásból, és kijelentették, hogy törekedni fognak az egyezmény életben tartására, valamint az Iránnal folytatott kereskedelem folytatására.

Hszi rámutatott, hogy országaik mindig is elsődleges fontosságúnak tekintették a kapcsolataik fejlődését. Határozottan támogatják egymás alapvető érdekeit, és közösen vesznek részt a nemzetközi ügyek alakításában, valamint a globális ügyek kezelésében - tette hozzá. 

Putyin arról is beszélt, a közelmúltban Észak-Koreával folytatott megbeszélések azt mutatják, hogy Phenjan kész a konstruktív együttműködésre, Oroszország és Kína pedig egyaránt a Koreai-félsziget békéjében és stabilitásában érdekelt. 

A két ország küldöttei számos megállapodást kötöttek a gazdasági fejlődés, közlekedés, űrkutatás és nukleáris energia területein folytatandó együttműködésekről. 

Az orosz elnök háromnapos látogatásra érkezett Kínába, ahol Hszi Csin-pinggel együtt szombaton és vasárnap részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) 18. csúcstalálkozóján Csingtaóban.

Oroszország az elmúlt években igyekezett megerősíteni a kapcsolatát az ázsiai térség országaival, miután az ukrán válságban játszott szerepe miatt megromlott a kapcsolata a Nyugattal. Ennek a törekvésnek központi eleme a Sanghaji Együttműködési Szervezet, mely az eurázsiai térség fontos katonai és gazdasági tömörülése. A pekingi látogatása előtt Putyin egy interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy az SCO a világ GDP-jének negyedét, lakosságának 43 százalékát és területének 23 százalékát adja.