Külföld

Putyin: Panama amerikai provokáció

Az orosz államfő nem bízik abban, hogy a Nyugat gyorsan feloldaná a gazdasági szankciókat, de van még devizájuk tartalékban

Határozott, azonban a Nyugat iránt a korábbiaknál némileg békülékenyebb hangnemben nyilatkozott a „néppel való beszélgetésében” Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök nem tagadta, hogy amerikai provokációnak tekinti a panamai offshore-botrányt. A korábbi évekhez hasonlóan Putyin most is válaszolt magánéleti kérdésekre, ezek szerint újranősülése nincs napirenden, honfitársaihoz hasonlóan szokott káromkodni is, és szereti a kását reggelire.

Putyin 20160415
Vlagyimir Putyin szerint Moszkva csak annak nem segít külföldön, aki ezt nem igényli (Fotó: Reuters - Maxim Shemetov)

„Lehet egy nő jó elnök Oroszországban? Apukám szerint Amerikával például csak egy Putyin tudna megbirkózni” – ezt kérdezte az orosz államfőtől Alina Ahmatova orenburgi első osztályos tanuló. Vlagyimir Putyin válaszul bókolt a női nemnek, az Amerikára vonatkozó megjegyzést azonban nem használta fel arra, hogy szóba hozza Hillary Clintont. Az elnök a „néppel való beszélgetésre” szánt három óra és negyven perc alatt egyébként is kerülte, hogy bármilyen állást foglaljon a novemberi tengerentúli választással kapcsolatban. A leköszönő Barack Obamát még dicsérte is, igaz, elsősorban azért, mert képes volt elismerni, hogy nagyot hibázott a líbiai beavatkozás ügyében. A panamai kiszivárogtatás mögött Putyin szerint Washington áll, hiszen az adatokat közzétevő Süddeutsche Zeitung az amerikai Goldman Sachs-csoport birtokában van. Az ügy orosz szálával kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy gyerekkori barátja, Szergej Roldugin csellista „vagyonát arra költötte, hogy egyedülálló hangszereket szerezzen be Oroszországnak”.

Külpolitikai kérdések kifejtésére adott alkalmat a „gyerekszáj” újabb kérdése is. A tizenkét éves Varja Kuznyecova afelől érdeklődött, hogy adott esetben Putyin a fuldokló Petro Porosenko ukrán vagy Recep Tayyip Erdogan török elnököt mentené ki a vízből. Az elnök válasza politikai értelemben is sokatmondó volt: „Moszkva kész bárkinek segíteni, azonban ha valaki úgy döntött, hogy megfullad, azt lehetetlen megmenteni.” Putyin szkeptikusan nyilatkozott az új ukrán kormányról, jelezve, hogy a minszki megállapodások zöme Kijev miatt maradt csupán papíron. A Krím hovatartozásának kérdése továbbra is tabu, Putyin is oda készül a közeljövőben, valószínűleg szabadságából is a félszigeten költ el néhány napot. Moszkva nem számol a nyugati gazdasági szankciók gyors eltörlésével, azonban ezt Oroszország kibírta és kibírja, devizatartalékai még legalább négy évre biztonságot adnak. A szír parlamenti választásokat Putyin nem kommentálta, azonban világossá tette, hogy Aszad elnök megkerülhetetlen a rendezésben.

A szokásoknak megfelelően tegnap is számos magánéleti kérdést kapott az orosz elnök. Szavaiból kiderült, hogy Putyin jó viszonyt ápol elvált feleségével, azonban egyelőre nem készül újranősülni. Kiderült az is, hogy az elnök szeret reggelire kását enni – noha tegnap kihagyta –, a mesebeli aranyhaltól nem kívánna semmit, a feladatokat csodák nélkül kell megoldani. Vlagyimir Putyin szokott káromkodni is, ha elégedetlen magával, „van ilyen bűn Oroszországban… leimádkozzuk” – mondta.