Külföld

Pozitívan értékeli az osztrákok nagy része a korábbi bevándorlási hullámokat

Vagyis a szomszédos, volt kommunista országokból menekülőket szemben a migrációs hullámmal

Pozitív hatásúnak értékeli Ausztria fejlődésére nézve az osztrákok nagy része a korábbi bevándorlási hullámokat, vagyis a szomszédos, volt kommunista országokból menekülőket, az egykori Jugoszlávia területéről érkezőket és a török vendégmunkásokat, szemben a legutóbbi migrációs hullámmal, amelyben főleg közel-keleti és afrikai bevándorlók érkeztek, és kevesen tartják pozitívnak - derült ki egy szerdán közzétett felmérésből.

 Az 500 résztvevővel készült internetes közvélemény-kutatás eredményei szerint a válaszadók 53 százaléka úgy vélte, hogy segítették az ország fejlődését a volt Jugoszláviából érkező bevándorlók. Csak hét százalék gondolta úgy, hogy ennek hátrányos következményei lettek. 

A szomszédos, volt kommunista országokból menekülők hatását 39 százalék hasznosnak ítélte meg, kilenc százalék viszont negatívnak látta. A török vendégmunkások hatását ugyan 22 százalék hátrányosnak tartotta, a válaszadók jelentős hányada - 37 százaléka - mégis pozitívan értékelte.

Negatív érzést a megkérdezettek elenyésző aránya - csak három százalék - fogalmazott meg az 1945 után visszatelepült zsidók érkezésével kapcsolatban, 47 százalék pedig pozitív értékelést adott. 

A jelenlegi migrációs hullámmal azonban - a felmérés szerint - fordult a kocka: a közel-keleti bevándorlók érkezését csak tíz százalék tartotta előnyösnek, az afrikai származásúak esetében pedig mindössze hét százalék. A negatív értékelések kerültek egyértelműen többségbe, 40, illetve 44 százalékkal.