Külföld

Pompeo és Mattis a Dél-kínai tenger militarizálásának leállítására szólította fel kínai tárgyalópartnereit

A megbeszélésekre az évente tartandó amerikai-kínai Diplomáciai és Biztonsági Párbeszéd keretében került sor

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és James Mattis, a védelmi tárca irányítója a Dél-kínai tenger militarizálásának leállítását sürgette pénteken a magas rangú kínai tárgyalópartnerekkel folytatott washingtoni tárgyalásokon.

A két amerikai politikus vendége Jang Jie-csi, Kína első számú diplomatája, Hszi Csin-ping kínai elnök külpolitikai főtanácsadója és Wei Fenghe, Kína védelmi minisztere volt. 

"Az Egyesült Államok folyamatosan aggódik amiatt, hogy Kína militarizálja a Dél-kínai tengert, és arra sürgettük Pekinget, tartsa be korábbi kötelezettségvállalásait e térségben" - fogalmazott Mike Pompeo a tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatón. Az amerikai felvetésre Jang Jie-csi közölte: Peking elkötelezett az Egyesült Államokkal kialakított együttműködés iránt, de Washingtonnak fel kell hagynia azzal, hogy hadihajókat és harci repülőgépeket küld a Dél-kínai tengerre a Kína által követelt szigetek közelébe. 

 Az amerikai diplomácia irányítója a sajtóértekezleten kiemelte: a kétoldalú kapcsolatokban jelentkező "kihívások" ellenére Washington "sok területen továbbra is nagyon lényegesnek tartja" az együttműködést. Pompeo az Észak-Korea atomfegyver-mentesítésére, illetve Phenjan atomfegyvereinek leszerelésére tett erőfeszítések fontosságát hangsúlyozta. 

Az amerikai-kínai tárgyalásokon a két fél az ázsiai-csendes-óceáni térség hajózási útvonalainak szabadságát, Tajvan ügyét és a Kínában élő muszlim kisebbségek elnyomását vitatták meg. Valószínűsíthetőn napirenden volt az amerikai-kínai kereskedelmi vita is, a sajtóértekezleten azonban ezt a témát nem az amerikai külügyminiszter, hanem a kínai partnerek vetették fel. 

Jang Jie-csi kifejezte reményét, hogy Peking és Washington mindkét fél számára elfogadható megoldást talál majd a kereskedelmi vitában. Az elhúzódó vita mindkét országnak árthat, szögezte le Jang és fontosnak mondta a kommunikációs csatornák megőrzését. 

Az amerikai-kínai megbeszélésekre az évente tartandó amerikai-kínai Diplomáciai és Biztonsági Párbeszéd keretében került sor, és megelőzte Donald Trump és Hszi Csin-ping november végi találkozóját. Az amerikai elnök és a kínai vezető a G20-as országcsoport argentínai csúcsértekezletén találkozik folytat megbeszéléseket egymással

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom