Külföld

Pompeo Budapesten

Az államnak biztosítania kell népének biztonságát is – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve: Magyarország szorít Donald Trumpnak, hogy meg tudja védeni az amerikaiakat

A védelmi együttműködés, az energiapolitika, az orosz és kínai befolyás elleni küzdelem lesznek Mike Pompeo amerikai külügyminiszter látogatásának kiemelt témái. Szijjártó Péter a Breitbartnak elmondta: Magyarország szorít Donald Trumpnak, hogy meg tudja védeni az amerikai állampolgárokat.

Mike Pompeo 20190211
Mike Pompeo hazánkban főként katonai és biztonsági kérdésekről tárgyal (Fotó: AFP - Mark Wilson)

Ma érkezik Magyarországra Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel, Szijjártó Péter külügy- és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel tárgyaljon.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának néhány magas rangú hivatalnoka sajtótájékoztatót tartott szombaton az amerikai sajtó képviselőinek, és szó esett Pompeo közép-európai útjáról is. Az amerikai külügyi tárca tájékoztatása szerint szó esik majd a biztonsági együttműködés javításáról, az orosz agresszió és a kínai térnyerés ellensúlyozásáról, a NATO elrettentőképességének fejlesztéséről, valamint rakéta- és légvédelmi beruházásokról. Pompeo felhozza majd a védelmi együttműködést, az amerikai külügy szerint történtek előrelépések a tárgyalásokon. Az amerikai külügyminiszter sürgeti majd Magyarország energiadiverzifikációját és az amerikai cseppfolyósított földgáz importjának növelését.

Szijjártó Péter néhány napja kijelentette: Pompeo látogatása illeszkedik abba a tendenciába, hogy Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak.

A külgazdasági és külügyminiszter interjút adott a Breitbart hírportálnak, amelyben beszélt a magyar kormány határvédelmet hangsúlyozó bevándorlási politikájáról, a 2015-ös migrációs válságról, valamint Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatáról is. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a helyzet megoldása érdekében Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya azon nyomban kerítést húzott fel a déli határra, amelyet később meg is erősítettek. „Az államnak biztosítania kell az ország és a népének biztonságát is” – jelentette ki. A tárcavezető szerint egyértelmű tanulságot lehet levonni: ha van fizikai akadály, és megfelelő személyzet ügyel a rendre, akkor az illegális határátlépéseket vissza lehet szorítani.

„A határvédelem szuverenitási kérdés. Csak mi dönthetjük el, ki jön az országunkba, és hogy kivel akarunk együtt élni” – hangsúlyozta, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Donald Trump amerikai elnök határvédelmi törekvései sok mindenben hasonlítanak a magyar példához. „Mi teljesen megértjük az ő kezdeményezését. Mivel szövetségesként és barátként tekintünk az Egyesült Államokra, ezért szorítunk, hogy Trump elnök sikeresen megvédhesse az Egyesült Államok polgárait” – mondta Szijjártó.


Röviden

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tájékoztatta a kongresszust a Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásával kapcsolatos vizsgálatokról – jelentették be pénteken.

Hanoiban lesz Donald Trump és Kim Dzsongun vietnami csúcstalálkozója – derült ki az amerikai elnök Twitter-üzenetéből. Trump azt is írta: Észak-Korea Kim Dzsongun irányításával gazdasági nagyhatalom lesz.

Washington reméli, hogy Afganisztánban július előtt megszülethet a békeegyezség. Erről Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja beszélt egy washingtoni konferencián.

Amennyiben az amerikai hadsereg erői távoznak Afganisztánból, Csehország is kivonja katonáit az országból – közölte Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter a Právo című lapban szombaton közölt interjúban. (HSz)


Kulcskérdés a Balkán integrációja

Magyarország és az EU soros elnökségét ellátó Románia is támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációjának felgyorsítását, mert ez az EU gazdasági és biztonsági érdeke is – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a román Digi 24 csatornának az MTI összefoglalója szerint. „Szerbia kulcsfontosságú a Balkán stabilitása szempontjából” – mutatott rá a tárcavezető. A Magyarország és Románia ellen indított jogállamisági eljárásokról elmondta: akkor lehet majd ilyesmiről értelmes, indulatoktól mentes vitát folytatni, és nem elbeszélni egymás mellett, ha az Európai Bizottság ismét technikai jellegű testületként, a szerződések őreként fog működni, letéve arról, hogy politikai szervezetként lépjen fel. (ŐM)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom