Külföld

Pokolgépet robbantottak Kvettában

Az Iszlám Állam merényletében legalább tizenöten meghaltak – Pakisztán továbbra sem biztonságos

Legkevesebb 15 ember életét követelte szombaton egy pokolgép robbanása a délnyugat-pakisztáni Kvetta városában - jelentette a The Express Tribune című pakisztáni lap. A merénylet megszervezőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet helyi szárnya jelentkezett az iszlamista honlapokat figyelő, SITE nevű amerikai hírszerző csoport.   

A pakisztáni hadsereg szerint egy terrorista öngyilkos merénylő követte el a pokolgépes támadást egy katonai teherautó ellen, megölve nyolc katonát és hét civilt. A robbanásban 32 ember megsebesült, köztük sok polgári személy.
A hadsereg úgy tudja, a merénylő gyújtóbombát használt, amelytől lángra kaptak a robbanás körzetében lévő járművek és házak is.
Kabír Kán tűzszerész szakértő a helyszíni szemlét követően megállapította, hogy öngyilkos merényletről van szó. Hozzátette: az elkövető 25 kilogramm robbanóanyagot vitt motorján, amellyel a katonai teherautónak hajtott.
Értesülések szerint a katonák útban voltak a kaszárnyájukba, amikor a pokolgép működésbe lépett a város egyik buszmegállójában.
Kamar Dzsavád Badzsva, a pakisztáni hadsereg főparancsnoka elítélte a támadást, amely szerinte kísérlet volt az ország függetlenségi napjának alkalmából rendezett ünnepségek elrontására.
Az ingatag biztonsági helyzetű Beludzsisztán tartomány székvárosában elkövetett merénylet megszervezőjeként az Iszlám Állam afganisztáni és pakisztáni szárnya, az Iszlám Állam-Horászán jelentkezett - jelentette a SITE az Iszlám Állam egy közleményére hivatkozva. A közlemény szerint a pokolgépet motorkerékpárra szerelték. 
Sarfraz Bugti, a tartományi kormányzat belügyminisztere szerint egy magánkórház közelében történt a pokolgépes támadás. Az ügyben vizsgálatot indítottak.
Kvetta mintegy száz kilométerre fekszik az afgán határtól. Beludzsisztánban a regionális javakból való nagyobb részesedésért vagy függetlenségért küzdő nacionalista és szakadár szervezetek tevékenykednek, de a múltban elkövetett támadásokért gyakran a tálib és más szélsőséges mozgalmakat tették felelőssé a hatóságok.