Külföld

Pintér Sándor: Nem hibázott a menekültügyi hivatal

Az Európai Bizottság is megállapította, hogy Macedóniában fennáll az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás veszélye - emlékeztette a magyar kormányt számonkérő uniós biztost Kovács Zoltán

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén adott tájékoztatáskor nem hibázott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal - jelentette ki a belügyminiszter a testület szerdai rendkívüli ülése után újságíróknak nyilatkozva.

Pintér Sándor kiemelte: a bevándorlási hivatal precízen, szakszerűen és törvényesen adott tájékoztatást Nikola Gruevszki menekültügyi eljárásáról. Hozzátette: a hivatal soha nem mondhatja el az eljárás részleteit, csak az ENSZ-nek. A menedékkérőt viszont nem köti ez a titoktartási kötelezettség, így akár a sajtón keresztül elmondhatja, például hogy milyen módon akar érvényt szerezni kérelmének.

A belügyminiszter az újságíróknak bemutatta azt is, milyen a határozat, amit egy menekültügyi kérelem elbírálásakor meghoznak. Mint hangsúlyozta, annak nincs olyan indokoló része, amely egyes cselekményekre kitér, csak törvényi helyeket tartalmaz. Így a sajtóban megjelent indok, arról, hogy mire alapozta a hivatal döntését, "az nem lehet valós".

Pintér Sándor szerint a tények ismerete nélkül hozott következtetések miatt hívták össze a bizottság szerdai ülését, amelyen - mint kiemelte - azért is vett részt, mert fontosnak tartja, hogy a bizottság tekintélyét megőrizzék. A bizottság és a Belügyminisztérium közötti kapcsolattartás eddig kiváló volt.

Emellett a belügyminiszter a bizottsági ülésen leszögezte: a bizottság tekintélyének megőrzése mellett feladata az is, hogy munkatársai feddhetetlenségét megőrizze. Mint kiemelte: munkatársai a törvényeknek és legjobb tudásuknak megfelelően, esküjükhöz híven adtak megfelelő választ. Kiemelte: a menekültügyi eljárásban a törvény a hatóságokat kordában tartja és titoktartásra kötelezi. A menedékkérőt nem. Ez magyarázatot adhat arra, hogy mik jelentek meg a különböző sajtótermékekben.

Halász János: Gruevszkit a Soros által támogatott szocialista kormány üldözi

Halász János, a bizottság fideszes alelnöke kiemelte: Gruevszkit a Soros által támogatott szocialista kormány üldözi. Azt is tudni, hogy Magyarországnak van egy törvényes joggyakorlata arról, hogy a valóban üldözötteknek menedéket ad.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetésének letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Gruevszki kedden a  Facebook-oldalán megerősítette, hogy megkapta a menekültstátuszt Magyarországon.

A fideszes politikus is hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tekintélyét meg kell őrizni. Ehhez olyan kérdésekkel kell foglalkozni, amelyek a nemzet biztonságát érintik. Azt mondta, az ellenzéki politikusok a bizottság keddi ülésén csak a Gruevszki-ügyről kérdeztek. Miközben a balkáni útvonalon fokozódik a migráció, a hétvégén háromszor annyian támadták a magyar határkerítést, mint korábban. Az is látható, hogy az EU, az ENSZ és Soros György pénzéből anonim bankkártyákat osztogatnak a migránsoknak. Ez a terrorveszélyt is növelheti. Magyarország és Európa biztonságát veszélyezteti - szögezte le Halász János.Azt mondta: a testület keddi ülésén a menekültügyi hivatal vezetője minden kérdésre szakszerűen válaszolt, hiteles jogi tájékoztatást adott a jogi helyzetnek megfelelően. Az ügy részleteiről a törvény erejénél fogva nem adhatott tájékoztatást. A fideszes politikus szerint az ügyből az ellenzék csinál politikai ügyet. Ezért - mint mondta - a napirendet nem szavazzák meg. 

Mirkóczki Ádám: Nem pártpolitikai ügyről van szó, a bizottság tekintélyét helyre kell állítani

Mirkóczki Ádám, a testület ülése után pozitívnak nevezte, hogy a belügyminiszter személyesen jelent meg a bizottság ülésén. Kiemelte, az ügynek van nemzetbiztonsági relevanciája: ki kell derülnie, hogy volt-e a magyar hatóságoknak akár titkosszolgálatoknak szerepe, történt-e törvénysértő cselekmény, lehet az Európai Unióban egy köztörvényes bűnözőt menekültügyi eljárás keretében befogadni - sorolta.Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke azt mondta: nem pártpolitikai ügyről van szó, azért hívta össze az ülést, mert a bizottság tekintélyét helyre kell állítani. A jobbikos politikus a Magyar Idők keddi számát is magával hozta, amely már kedd reggel beszámolt arról, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal döntött Gruevszki menekültstátuszáról. Azt mondta: ez a nemzetbiztonsági bizottság ülésén még nem volt igaz, később mégis beigazolódott. Azt is elmondta, hogy a testületnek kedden küldött levélben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) levelében azt írta: sem a külügynek, sem az Információs Hivatalnak nem kell beszámolnia, mert semmilyen adatuk nincs az ügyben. Ehhez képest Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán arról beszélt, magyar diplomaták segítették Gruevszkit. Úgy értékelt, a magyar kormánynak tisztáznia kell az ügyet.

A bizottság ülésén Mirkóczki Ádám, a szocialista Molnár Zsolt, valamint Halász János, a bizottság fideszes alelnöke vett részt, aki a fideszes Lezsák Sándort is képviselte, így határozatképes lett az ülés. Ugyanakkor, mivel Halász János - kijelentésével megegyezően - nem szavazták meg a napirendet, így érdemben nem tudott tárgyalni a testület.

A szocialista Molnár Zsolt elfogadhatatlannak nevezte a kormánypárti képviselők eljárását. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy mivel jelen volt a belügyminiszter, választ kaphattak volna fontos nemzetbiztonsági kérdésekben.

Johannes Hahn: Az EU indoklást vár Magyarországtól

Ha megerősítést nyer az, hogy Magyarország politikai menedékjogot adott Gruevszkinek, az Európai Unió alapos indoklást vár Orbán Viktor miniszterelnöktől - írta Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos Twitter-üzenetében szerdán. Az Európai Bizottság osztrák tagja aláhúzta, hogy a jogállamiság továbbra is alapvető elv a tagállamok és az unióhoz csatlakozni kívánó országok számára egyaránt. "Ez kulcsfontosságú Európa hitelessége szempontjából" - fogalmazott. Hahn meglepőnek nevezte, hogy Magyarország támogatja Macedónia uniós tagfelvételét, ugyanakkor nem tartja biztonságos országnak.

Kovács Zoltán: Az Európai Bizottság is megállapította, hogy Macedóniában fennál az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás veszélye

Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitter-üzenetben emlékeztette szerdán Johannes Hahnt arra, hogy az Európai Bizottság egy 2018 tavaszi, Macedóniáról írt országjelentésében azt írta: fennáll az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás veszélye a nyugat-balkáni országban.

A kormányszóvivő emellett felhívta az unió Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatóságának biztosának figyelmét az Európa Tanács kínzás elleni ügyekkel foglalkozó bizottságának 2017. októberi jelentésére is. Ebben az áll, hogy az idrizovói börtönben az egészségügyi ellátás továbbra is teljes mértékben elégtelen, mely a fogvatartottak életét veszélyezteti, a börtön több részében a fogva tartás feltételei embertelennek tekinthetőek. A jelentés emellett a korrupció súlyos mértékű elterjedését is említette, pénzért jobb cellába kerülhet az elítélt, gyógyszereket kaphat, mobiltelefont, akár kábítószert is szerezhet.

A macedón külügyminiszter ironikusnak nevezte, hogy Gruevszki menekültstátuszt kapott

Ironikusnak és paradoxnak nevezte Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter azt, hogy Magyarország menekültstátuszt adott a volt kormányfőnek. A macedón diplomácia vezetője úgy fogalmazott: irónia és paradoxon, hogy egy európai uniós ország védelmet nyújt egy elítéltnek, mivel kormányzása alatt az Európai Bizottság "fogva tartott államnak" nevezte Macedóniát. 

Mint mondta, az ügy rendezése érdekében Macedónia a magyar hatóságoktól azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a jogállamiságot, mindazonáltal továbbra is arra törekednek majd, hogy fenntartsák a jó viszonyt Magyarországgal.

Szerinte Macedónia, de az EU jogállamiságának sem tesz jót, hogy egy elítélt, aki ellen több eljárás is folyik, egy EU-tagországban kap menedéket. Hozzátette: Nikola Gruevszki soha nem volt politikai üldöztetésnek kitéve, és az élete soha nem volt veszélyben.  A politikus elmondta, hogy legközelebb a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel.

Közben Mile Bosnyakovszki, a macedón kormány szóvivője arról beszélt, hogy mindaz, amit Gruevszki a menedékkérelme átadásakor mondott, hazugság, és azt reméli, hogy a magyar hatóságok kiadják a volt miniszterelnököt. Hozzátette: Gruevszki vissza fog térni Macedóniába, és letölti a börtönbüntetését.

Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik

Az Európai Bizottsághoz (EB) fordul a napokban Jobbik a Gruevszki-ügyben - jelentette be Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, frakcióvezetője a Mirkóczki Ádámmal, közös szerdai sajtótájékoztatóján, közölve, már készül az ezzel kapcsolatos beadványok. Közlése szerint arra várnak választ, hogy az EB vizsgálta-e, mennyire érvényesülnek a jogállamiság elvei Macedónia igazságügyi és jogrendszerében. 
Hangsúlyozta: ha az ország kiállja a próbát, akkor a magyar hatóságoknak nincs mérlegelési lehetőségük, ki kell adniuk hazájának a balkáni állam korábbi miniszterelnökét, ha nem volt ilyen vizsgálat, elvárják annak elvégzését. 

Szavai szerint számtalan kérdést vet fel az Orbán-kormány felelősségét illetően Gruevszki-ügy, azt sorolva, hány kormánytag találkozott korábban a macedón politikussal, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig fel is szólalt "a Stop Soros kampányok megálmodójának és elsődleges alkalmazójának" kampányrendezvényén.

Nem véletlen, hogy az Orbán-kormány a menedékjogot arra hivatkozva adta meg Gruevszki úrnak, hogy Soros bosszúja elől menekül a volt miniszterelnök - jelentette ki. Hozzátette: Habony Árpád köréből többen hajtottak végre komoly befektetéseket a macedón médiaiparban.

Gyöngyösi Márton szerint eddig csak banánköztársaságok, diktatúrák voltak arról ismertek, hogy befogadnak bukott vezetőket, ám példa nélküli, hogy az Európai Unió egyik tagállama tenne ilyet egy tagjelölt ország volt politikusával.

Frakciótársa, Mirkóczki Ádám kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: az Európai Bizottságot nem köti időkeret a válaszadásban, kijelentve, az ügy súlya és az általa kavart nemzetközi botrány miatt arra számítanak, hogy viszonylag rövid időn belül feleletet kapnak. A kormányzati kommunikáció ebben a botrányban nemcsak kaotikus, de tele van ellentmondással, hazudozással és a releváns kérdések előli meneküléssel - fogalmazott.
Kifogásolta, hogy miközben az általa vezetett nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése előtt a külügyminisztérium azt közölte vele, hogy a tárcának vagy a hírszerzésnek "semmilyen adata nincs ebben az ügyben", nemrég épp a külügyminiszter ismerte el, hogy magyar diplomatát szállították Nikola Gruevszkit az országba.

A nemzetbiztonsági bizottságot, finoman fogalmazok, félrevezette Magyarország kormánya - jelentette ki, hozzátéve, szerinte "nem törvényes keretek között zajlott ez az egész eljárás" és a menedékjog megadása. Annak a véleményének adott hangot, hogy az ügyben nem jogi, hanem politikai döntés született, szemben azzal, amit a kormány kommunikál.   

Hangsúlyozta: Magyarország - más balkáni államokkal együtt - tavalyelőtt bevándorlási szempontból biztonságosnak minősítette Macedóniát, az állam uniós tagjelöltsége "feltételez demokratikus bormákat".
Arra a kérdésre, hol van most Nikola Gruevszki, azt közölte Mirkóczki Ádám: a döntés idején még Magyarországon kellett tartózkodnia, de ennél többet nem tudnak, kijelentve, nincs kizárva, hogy a macedón politikus elutazott, de a nemzetközi körözés miatt nem feltételezi, hogy egy másik uniós tagállamba távozna. Egyben bízom: hogy nem teremtünk precedenst arra, hogy köztörvényes bűnözők a saját országuk igazságszolgáltatása elől Magyarországra meneküljenek - jelentette ki a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

Niedermüller Péter kérdésekkel fordult Manfred Weberhez az üggyel kapcsolatban

Kérdésekkel fordult Manfred Weberhez, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjéhez Gruevszki ügyében szerdán Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője. "A jog érvényesülésének szellemében járt-e el a magyar kormány, amikor menekültstátuszt adott a korrupció miatt jogerősen elítélt Gruevszkinek? Az európai biztonság érdekében járt-e el a magyar kormány, amikor diplomatautóval és egyszeri belépésre jogosító engedéllyel segítette az érvényes útlevéllel nem rendelkező Gruevszki bejutását az Európai Unió területére?" - egyebek mellett ezen kérdéseket tette fel Niedermüller a Fideszt is soraiban tudó EPP úgynevezett csúcsjelöltjének.

"Igen beszédes Weber és a néppárti képviselők hallgatása. Ha az EPP ezután is megtartja a Fideszt a tagjai között azért, hogy a jövő évi választásokon többséget szerezzen, akkor az üzenet teljesen világossá válik: a néppártnak politikai erkölcse nincs, csak látszatelvei vannak" - hangsúlyozta.

Eközben Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő Trócsányi László igazságügyi miniszter azon kijelentésére reagált, miszerint "legyünk őszinték, egy volt miniszterelnök, ha bevonul egy börtönbe, annyira nem lehet könnyű a helyzete". "A börtön senkinek sem könnyű, azonban a Gruevszkihez és Orbánhoz hasonló bűnözők oda valók" - írta Ujhelyi a Twitteren.

Az LMP a szakbizottságok rendkívüli összehívását kezdeményezi 

Az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságainak együttes, rendkívüli ülésének összehívását kezdeményez az ügyben - közölte Demeter Márta, az LMP társelnöke. A honvédelmi és rendészeti bizottság LMP-s alelnöke szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Czukor József, az Információs Hivatal főigazgatója, valamint Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatójának meghallgatását kezdeményezi.  Demeter Márta a közleményben ezt úgy indokolta: "a kormányzati illetékesek közléseiből és a tényfeltáró sajtó adataiból is világos, hogy magyar külképviseletek és külszolgálatot teljesítő személyek aktívan vettek részt abban a folyamatban, aminek során a hazájában jogerősen börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki beutazott Magyarországra, és itt rendkívül gyors eljárás során menedékjogot kapott".

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom