Külföld

Pásztor János az új klímaügyi ENSZ-főtitkárhelyettes

A diplomata jelenleg a decemberi párizsi klímaügyi konferenciára készül

Február elsejével nevezte ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Pásztor Jánost klímaváltozási ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettessé. Pásztor jelenleg a Természetvédelmi Világalap politikai és tudományos igazgatója.

A diplomata szerint Magyarország az utóbbi időben nagyon komoly munkával járult hozzá a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez a fenntartható fejlődés megteremtése területén. Ez a hozzájárulás az ENSZ Nyitott Munkacsoportjában különösen a következő tizenöt évre vonatkozó célok kidolgozásában volt jelentős – jelentette ki Pásztor.
Ennek a munkacsoportnak az egyik társelnöke volt Kőrösi Csaba, Magyarország állandó ENSZ-képviseletének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, akit Áder János köztársasági elnök január elején kinevezett a Köztársasági Elnöki Hivatal új szervezeti egysége, a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóság vezetőjévé.
Pásztor János szerint Kőrösi Csaba fantasztikus munkát végzett, ami jó a világnak és jó Magyarország hírnevének is. Mint ENSZ-főtitkárhelyettes nagyon jó együttműködésre számít a Környezeti Fenntartható Igazgatóság vezetőjével - mondta.
Pásztor János legfőbb feladata azoknak az erőfeszítéseknek a támogatása lesz, amelyeknek a célja, hogy globális megállapodás jöjjön létre a decemberben esedékes párizsi nemzetközi klímaügyi konferencián. A magyar diplomata a főtitkár-helyettesi pozíción túl a párizsi konferenciáig Ban Ki Mun klímaügyi tanácsadója is lesz.