Külföld

Összeomlott a humanitárius segélyezés Szanaában

Egyre több segélyszervezet hagyja el a jemeni fővárost a rossz biztonsági körülmények miatt

Az erőszak eszkalálódását követően összeomlott a humanitárius segélyezés a jemeni fővárosban, Szanaában, ahol a rendkívül rossz biztonsági helyzetre tekintettel több nemzetközi segélyszervezet  felfüggesztette tevékenységét.

A Care, Oxfam, Save the Children és több más segélyszervezet is azonnali fegyvernyugvást követelt a jemeni fővárosban.
"A jemeni lakosság nem képes több csapást elviselni. Az erőszak miatt az emberek pincékben rejtőzködnek" - hangsúlyozta Johan Mooij, a Care jemeni igazgatója. Hozzátette: a mintegy 3,5 millió lakosú Szanaában számos ember nem jut megfelelő mennyiségű ételhez és ivóvízhez sem.
A polgárháború sújtotta országban a múlt héten összecsaptak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók, a húszik és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei.  Szanaában szerdán heves harcok törtek ki a frakciók között. Ezekben az összecsapásokban ölték meg a volt jemeni államfőt is Szanaa külterületén. Egy nappal meggyilkolása után szemtanúk beszámolói szerint feszült nyugalom uralkodik Szanaában.
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint az erőszakban 234 ember vesztette életét és 400-an megsebesültek. Mindemellett a közel-keleti ország nemzetközileg elismert kormányát támogató szaúdi vezetésű koalíció folytatta légi csapásait a húszi lázadók célpontjai ellen. Első alkalommal érte találat az elnöki palota épületét is.
Az ICRC szerint a két legfontosabb fővárosi kórházban emellett kifogytak a generátorok működtetéséhez szükséges üzemanyagból is. A segélyszervezet hozzátette: nem férnek hozzá az égetően szükséges egészségügyi készletekhez sem, mivel fegyveresek ellenőrzik a raktárt, amelyben tárolják ezeket.
Jemenben polgárháború dúl 2014 szeptembere óta, amibe 2015 márciusában Szaúd-Arábia is beavatkozott egy arab katonai szövetség élén, az ország nemzetközileg elismert kormányának a támogatására.
A háborúban több mint 10 ezren vesztették életüket.