Külföld

Összefogás az Iszlám Állam ellen

Egyeztetnek a terrorszervezettel szembeni fellépésről

Csütörtökön Londonban tartják az Iszlám Állam elleni koalíció tagállamainak találkozóját. John Kerry amerikai és Philip Hammond brit külügyminiszter hívta össze a dzsihadista szervezet elleni harcra szerveződött összefogás tagjainak képviselőit.  

Hammond a Daily Telegraph című londoni lappal közölte: a londoni találkozón döntést hoznak arról, hogy mit kell még tenni az Iszlám Állam teljes megsemmisítése érdekében.
Egy magas beosztású londoni kormányilletékes megerősítette, hogy a találkozót a londoni Lancaster House-ban tartják meg csütörtökön, két héttel a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap és egy kóser bolt elleni terrortámadások után.

Az Iszlám Állam vasárnap kétszáz embert engedett szabadon. Minden valószínűség szerint az idős, beteg foglyok hátráltatták a dzsihadista csapatok mozgását, ezért engedték el őket.

Az AFP hírügynökség szerint a találkozó napirendjén öt kérdés szerepel majd: szó lesz az IÁ soraiban harcoló külföldi zsoldosokról, a szervezet elleni katonai kampányról, a szervezet pénzforrásairól és kommunikációjáról, illetve a térségbe irányuló humanitárius segélyekről.