Külföld

Orosz-török megállapodás született a szíriai tűzszünetről

Az egyezség a terroristákra nem vonatkozik - azt azonban nem tisztázták, kit tekintenek terroristának

A Szíria északi részére benyomuló Törökország és a Bassár el-Aszad elnököt fegyveresen is támogató Oroszország megállapodott az egész Szíriára kiterjedő tűzszünet feltételeiről. Mindeközben az ország keleti részén egy légicsapás rengeteg civil áldozatot szedett, egyelőre nem tudni, ki hajtotta végre a támadásokat.

Török támogatású csapatok mértek csapást a dzsihadistákra

A Szabad Szíriai Hadsereg katonái az Iszlám Állam 44 fegyveresét semlegesítette, a terrorszervezet további 117 tagját pedig megsebesítette. A beszámoló szerint a török tüzérség csapást mért a dzsihadisták 154 hadállására is, de az összecsapásokban megsebesült az SZSZH 7 fegyverese is. Ankara augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítson az Eufrátesz folyó nyugati oldalán egy ötezer négyzetkilométeres területet a terrorszervezetektől. Az SZSZH eddig 1900 négyzetkilométert vont ellenőrzése alá, és immár több mint egy hónapja ostrom alatt tartja az Iszlám Állam második legfontosabb szíriai fészkét, Báb városát. A szerda reggeli órákban újabb kommandósok, lánctalpasok és páncélautók érkeztek a Szíriával határos török Kilis tartomány Elbeyli körzetéből Báb térségébe.

Cavusoglu: Közel a tartós tűzszünet és a politikai megoldás
A tárcavezető elmondta: Törökország és Oroszország között ebben a két témakörben már megállapodás is született és az egyezmény bármelyik pillanatban életbe léphet. Cavusoglu felhívta a figyelmet: a terrorszervezetekre nem vonatkozik majd a fegyvernyugvás, ezért Ankara folytatja Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadműveletét Észak-Szíriában az Iszlám Állam és a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milíciái ellen. A külügyminiszter jelezte: a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártja (PYD) politikai tömörülés az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése értelmében nem vesz részt a kazah fővárosban, Asztanában, várhatóan január második felétől tartandó béketárgyalásokon. Cavusoglu szerint a politikai átmenet "lehetetlen" Bassár el-Aszad szíriai elnök bevonásával, mert az ellenzék nem fogadná el.

Egész Szíriát érintő fegyvernyugvásról állapodtak meg

A jelentés szerint Ankara és Moszkva azon fáradozik, hogy az általános fegyvernyugvás már szerda éjféltől életbe lépjen. A tűzszüneti javaslatot még a konfliktusban szemben álló felek elé kell terjeszteni.

Az értesülést egyelőre nem erősítette meg a török külügyminisztérium. A két hete Aleppóban kötött fegyvernyugvás kiszélesítését előirányzó egyezségről annyit lehet tudni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tavaly decemberben elfogadott, a szíriai békefolyamatot szabályozó, 2254. számú határozatán alapszik, a terrorszervezetekre nem vonatkozik, de arról nincs információ, hogy a megállapodás pontosan melyik csoportokat kezeli terrorszervezetként.

A tűzszüneti terv Szíria egész területére vonatkozik, ahol harcok folynak a kormányerők és a fegyveres ellenzéki szervezetek között. A szíriai kormányerők a múlt héten orosz támogatással visszafoglalták a második legfontosabb szíriai város, Aleppó egészét, ami a fegyveres konfliktus 2011-es kirobbanása óta a rezsim legnagyobb sikereként értékelhető.

Megkezdődhetnek a béketárgyalások

Az idézett források szerint ha sikerül betartatni a fegyvernyugvást, akkor Törökország és Oroszország vezetésével megkezdődnek a korábban beharangozott béketárgyalások a kazah fővárosban, Asztanában. Kadri Dzsamil, az egyik szíriai ellenzéki csoport vezetője korábban közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel, hogy az asztanai tárgyalásokat várhatóan január második felében tartják. Ezt követően február 8-án Genfben folytatódnak a tárgyalások Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja vezetésével.

Az elmúlt napokban intenzív egyeztetések folytak telefonon Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter között a szíriai helyzetről és a szíriai ellenzék és a kormány képviselői között Asztanában tartandó tárgyalásokról. Cavusoglu tárgyalt a szíriai felek közötti megbeszélésekről iráni hivatali kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal is.

Lavrov kedden azt közölte, hogy a szíriai kormány az ellenzékkel egyeztet egy lehetséges béketárgyalás előkészületeiről. A Szaúd-Arábia támogatását élvező és a szíriai ellenzéki csoportok egy részét támogató Tárgyalási Főbizottság (HNC) azonban azt mondta: nincs tudomása ilyen egyeztetésekről, viszont támogatna egy tűzszünetet.

Egy hete Lavrov, Cavusoglu és Zaríf háromoldalú megbeszélést folytatott Moszkvában és végül közös nyilatkozatot tett arról, hogy mindhárom ország támogatja Szíria területi épségének fenntartását, és egyben kész elősegíteni a szíriai kormány és ellenzék közötti kiegyezést a béketárgyalások garantálásának és a megállapodási tervezet kidolgozásának elősegítése révén.

Az ENSZ különmegbízottja támogatja a megbeszélések eredményét

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint Szergej Lavrov tárcavezető és Staffan de Mistura telefonon beszélt egymással, és a beszélgetés során utóbbi támogatásának adott hangot az egy héttel ezelőtti megbeszélések eredményével kapcsolatban.

Az orosz külügyminisztérium közölte: Lavrov és Mistura eszmét cserélt a szíriai válság megoldását célzó hatékony politikai folyamat elindításáról, a világszervezet különmegbízottja pedig közölte, hogy az ENSZ kész együttműködni a moszkvai megbeszélések eredményének megvalósításában. Az orosz tárca szerint ez magába foglalja a szíriai kormány és a fegyveres ellenzék közti tűzszüneti megállapodás, valamint a kazahsztáni fővárosban, Asztanában folytatandó béketárgyalások előkészítését.

Az orosz külügyminiszter a telefonbeszélgetés során bírálta az ENSZ humanitárius szervezeteinek egyes tisztviselőit, akik "attól sem riadnak vissza", hogy hamis információkat terjesszenek a szíriai humanitárius helyzetről. Úgy fogalmazott, hogy ezek a segélymunkások az emberek szenvedéséről szóló híresztelésekkel hozzájárulnak a szíriai kormányellenes retorikához. Az orosz külügyi tárca emellett hangsúlyozta: a humanitárius helyzet "átpolitizálásának" azonnal véget kell vetni, az aleppói civilek ellátásának bírálata helyett pedig csatlakozni kellene a Szíriai Orosz Megbékélési Központnak Aleppó környékén és más szíriai térségben régóta zajló humanitárius erőfeszítéseihez.

Légicsapások Szíria keleti részén: rengeteg civil áldozat

Legalább huszonkét civil, közöttük tíz gyermek halt meg az ország keleti részén az Iszlám Állam kezén lévő egyik falu ellen végrehajtott légicsapásokban - közölte szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet. Egyelőre nem tudni, hogy melyik katonai erő hajtotta végre a támadásokat.

Az áldozatok két család tagjai voltak a Deir-ez-Zór kormányzóságban található Hodzsna faluból, amelyet szinte teljes egészében a terrorszervezet dzsihadistái tartanak az ellenőrzésük alatt, és gyakran támadnak az Egyesült Államok vezette koalíció harci repülőgépei.

Deir-ez-Zór az egyetlen szíriai kormányzóság, amely szinte teljes egészében a terrorszervezet kezén van. A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők csak az azonos nevű tartományi székhelyet ellenőrzik. Az Irakkal szomszédos tartomány a második legnagyobb Szíriában Homsz után.

A Szíriában, Irakban, valamint Európában véres kegyetlenségeket elkövető Iszlám Állam ellen több katonai offenzíva folyik Irakban és Szíriában. Szíriában a terrorszervezetet mindenekelőtt az amerikai vezetésű koalíció, Törökország, a szíriai hadsereg és orosz szövetségese támadja az északi Aleppó és Deir-ez-Zór, valamint a dzsihadisták fő erősségének számító Rakka tartományban.