Külföld

Oroszország szerint az ENSZ globális migrációs csomagja fontos a nemzetközi együttműködés szempontjából

Moszkva ugyanakkor óva int az egyes országok szuverenitásába történő beavatkozástól

Oroszország az ENSZ globális migrációs csomagját fontos lépésnek tartja a nemzetközi együttműködés fejlesztésében, ugyanakkor óva int az egyes országok szuverenitásába történő beavatkozástól ebben a kérdésben - közölte az orosz ENSZ-nagykövet szóvivője vasárnap a marrákesi kétnapos nemzetközi kormányközi konferencia előtt, amelyen a tervek szerint elfogadják a migrációs paktumot.

"Oroszországnak, hasonlóan minden más államhoz, jogában áll figyelmen kívül hagyni a migrációs csomag azon rendelkezéseit, amelyek ütközhetnek nemzeti érdekeivel, törvényeivel, illetve az általa vállalt nemzetközi kötelezettségekkel" - mondta a diplomata.

"Valószínű, hogy sok államnak van kérdése az elfogadott szöveggel kapcsolatban, Oroszország sem kivétel" - erősítette meg a szóvivő. Szerinte Moszkva ellenvetései dacára a szövegben utalások maradtak az "osztott felelősség" nem egyértelmű fordulatával összefüggésben.

"Oroszország ennek az elvnek a sulykolását a felelősség áthárítására tett próbálkozásként szemléli, tekintettel arra, hogy a jelenlegi bonyolult migrációs helyzet nagy részben a szuverén államok belügyeibe történt felelőtlen beavatkozás következménye" - hangsúlyozta a szóvivő.

Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. A migrációs csomag deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.

Az egyezményt - hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról - a tervek szerint december 10-11-én fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Bulgária, Csehország, Szlovákia, illetve Magyarország, és a távozást mérlegeli több más ország, köztük Lengyelország is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom