Külföld

Orosz–amerikai gazdasági háború veheti kezdetét

Moszkva a Donald Trump által aláírt törvénycsomag hatására sem változtat irányvonalán,Teherán tizenhat pontos intézkedési listát állított össze válaszul a szankciókra

Washington kereskedelmi háborút indított Moszkva ellen az Oroszországot sújtó újabb szankciókról szóló törvény aláírásával Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerint. Irán úgy látja, az új szankciók az atomalku megsértését jelentik.

Már korábban megtettük a válaszlépéseket – reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán arra az újságírói kérdésre, hogy Oroszország tervez-e megtorló lépéseket azután, hogy Donald Trump amerikai elnök aláírta a Moszkvát sújtó újabb szankciókról szóló törvényt. A Kreml már a múlt héten bejelentette, hogy az Egyesült Államok Oroszországban dolgozó diplomá­ciai személyzetéből szeptember 1-jéig 755 embernek távoznia kell.

Sokkal keményebben fogalmazott Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, aki közösségi oldalán azt írta: „Oroszország ellen teljes kereskedelmi háborút hirdettek meg.” Hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is mindenekelőtt önmagára támaszkodva fejleszti majd a gazdaságát és a szociális szférát. „Meg fogunk birkózni ezzel” – tette hozzá. Az orosz külügyminisztérium pedig közölte, hogy Oroszország az amerikai szankciók hatására sem az irányvonalán nem változtat, sem a nemzeti érdekeiből nem enged.

Egy tegnapi Twitter-bejegyzésében Trump a kongresszust okolta a szerinte „nagyon veszélyes” viszonyért Oroszországgal. Közleményben kifejtette azt is, hogy csupán a „nemzeti egység érdekében” írta alá a törvénycsomagot, és azt „hibásnak” minősítette.

Az amerikai elnök által szerdán aláírt törvénycsomag Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen is szankciókat irányoz elő. Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes, Teherán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója szerint az újonnan elfogadott amerikai szankciók a 2015-ben megkötött atomalku megsértését jelentik. Aragcsi közölte: Irán 16 tételből álló intézkedési listát állított össze, amellyel válaszol majd az amerikai lépésre.

Az amerikai törvényhozók Iránt ballisztikusrakéta-programja és a terrorizmus támogatása, Észak-Koreát fegyverkísérletei miatt büntetik újabb gazdasági szankciókkal. Az Oroszország elleni intézkedések indoklása Moszkva ukrajnai politikájára, Oroszország szíriai szerepvállalására, valamint az amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozására hivatkozik.

Az Oroszországgal szembeni szankciók bővítése a lengyel külügyminisztérium szerint összhangban áll a közép-kelet-európai térség stratégiai érdekeivel. A tárca közleményében azt írta: Lengyelország megelégedéssel fogadja, hogy Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta az újabb szankciókat.


Röviden

Letette szerdán Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter előtt hivatali esküjét Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) új igazgatója. Az új igazgató korábban George W. Bush elnök kormányának igazságügyi minisztériumában dolgozott, majd éveken át ügyvédi praxisát vezette. Ugyancsak szerdán felmentették Washingtonban az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács hírszerzési igazgatóját, Ezra Cohen-Watnickot. Egyelőre nem derült ki, mi a leváltásának közvetlen oka.

Az afganisztáni amerikai csapatok főparancsnokának felmentését fontolgatja Donald Trump amerikai elnök – számolt be szerda este az NBC televízió. A műsorban hosszas riportot közöltek arról, hogy Trump egyre elégedetlenebb azon tanácsadóival, akiket az új Afganisztán-stratégia kidolgozásával bízott meg. Nemrégiben azt javasolta, hogy mentsék fel az Afganisztánban lévő amerikai csapatok főparancsnokát, John Nicholson tábornokot.

Az amerikai külügyminisztérium sürgeti az amerikai állampolgárokat, hogy minél előbb hagyják el Észak-Koreát. A figyelmeztetést szerdán, egy hónappal a teljes beutazási tilalom életbe lépése előtt adta ki a külügyi tárca.

Portál indult az Egyesült Államokban a propagandaként érzékelt orosz hírek és a twitteres dezinformáció figyelésére. A Hamilton68 című portált olyan kutatók hívták életre, akik egy civil szervezettel együttműködve azon dolgoznak, hogy elhárítsák vagy legalábbis kiegyensúlyozzák azokat a híreket, amelyeket orosz vagy oroszok támogatta propagandaként érzékelnek. (HSz)