Külföld

Orosz katonákkal végzett az ISIS

Hosszú időre gócpont maradhat a dzsihadista szervezet a szakértő szerint

Öt orosz katonát ölt meg a szíriai Palmüra közelében lezajlott harcok során az Iszlám Állam (ISIS) nevű dzsihadista csoport saját pénteki közlése szerint. A szakértő szerint ha az államok csak légi csapásokban, illetve a migránsok kezelésében gondolkodnak és nem a probléma gyökerét akarják majd megoldani, akkor nem tudják felszámolni a terrorszervezetet.

Az Iszlám Állam közleménye kifejtette, hogy a „kalifátus katonái az oroszokon kívül a szíriai hadsereg hat katonáját, valamint a Hezbollah libanoni síita milícia számos tagját megölték.

Az összecsapások időpontját a szervezet nem pontosította. Mindenesetre a szélsőségesekhez köthető, Aamak nevű internetes oldal szerint orosz katonák szerdán indítottak támadást az ISIS ellen a Palmürától nyugatra fekvő Kaszr al-Halabat közelében. Ezt a támadást szélsőségesek meghiúsították és négy katonát megöltek a honlap beszámolója szerint. Egy nappal később Dava közelében egy orosz katonai tanácsadót öltek meg a dzsihadisták. A weboldalon egy videofelvételt is közzétettek, amelyen a tanácsadó holtteste, a dzsihadisták által lefoglalt fegyverek és egy sisak látható.

A kiterjedt informátori hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns csoport az orosz erők jelenlétét megerősítette Palmüra közelében, a katonák halálát nem.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az Iszlám Állam közlését.

„Sokáig gennyes gócpont maradhat az ISIS”

Elmondta továbbá, hogy Az Iszlám Állam dinamikusan tudja változtatni központjait, ha elveszítenek egy területet, akkor átteszik a „súlypontot” máshova, és a közel-keleti régióban több olyan állam is van, amelynek funkciói korlátozottak, ezért nem tudnak gátat szabni a terrorszervezet működésének – mondta el az M1-en Horváth József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy az amerikai belpolitikai csatározások és a kampány részének tekinti John Kerry külügyminiszter kijelentését arról, hogy az Iszlám Állam genocídiumot követel. Hozzátette, hosszú ideje tudják, hogy a közel-keleten üldözik a keresztényeket, jazidiakat, kurdokat, van, hogy teljes falvakat irtanak ki.