Külföld

Őrizetben az orosz gazdasági miniszter

Putyin felmentette tisztségéből a tárcavezetőt

Őrizetbe vették Alekszej Uljukajev orosz gazdasági minisztert nagy összegű vesztegetési pénzt elfogadásának gyanújával - közölte keddre virradó éjszaka az orosz Nyomozó Bizottság. Az orosz elnök kedden este bizalomvesztésre hivatkozva felmentette tisztségéből a tárcavezetőt.

A miniszter a gyanú szerint több mint kétmillió dollár kenőpénzt kapott azért, hogy engedélyezze az orosz állam Basnyefty vállalatban birtokolt 50 százalékos tulajdonrészének eladását a többségi állami tulajdonban lévő Rosznyefty kőolajipari óriásvállalatnak. A kenőpénz hétfői átadásának a nyomozók is szemtanúi voltak. Médiaértesülések szerint a tárcavezetőt már jó ideje megfigyelték, az Interfax orosz hírügynökség egyik forrása egyenesen a belbiztonságiak és a bűnügyek felderítésében szövetségi szinten eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) közös "kísérletének" nevezte a vesztegetési ügyet. A Nyomozó Bizottság munkáját közvetlenül Putyin felügyeli. 

Bizalomvesztésre hivatkozva felmentette tisztségéből Vlagyimir Putyin Uljukajevet .A hírt Peszkov jelentette be kedden este. Egy moszkvai bíróság elrendelte Uljukajev két hónapra történő házi őrizetbe helyezését. A bíróság döntése értelmében a politikus moszkvai lakásában fogja tölteni fogságát. Engedély nélkül nem hagyhatja el a lakását, nem változtathatja meg tartózkodási helyét, a közeli hozzátartozóin kívül másokkal nem érintkezhet, nem küldhet levelet, és semmilyen más módon nem érintkezhet a külvilággal. Utóbbi alól kivételt képez, ha telefonon mentőt, vagy más életmentő szolgálatot kényszerül hívni. Nem engedélyeztek számára napi sétát sem.

Putyin régóta figyel

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint az elnök a kezdetek óta figyelemmel követi a nyomozás menetét. A szóvivő szerint az orosz államfő eddig nem döntött az őrizetbe vett Uljukajev menesztéséről, és hangsúlyozta, hogy ehhez megfelelő bizonyítékokra lenne szükség. Egyben abszurdnak minősítette azokat a véleményeket, hogy egyfajta kollektív felelősség keretében a kabinetfőnököt is meneszteni kellene az Uljukajev-ügy kapcsán.
A vádak szerint Uljukajev feladata a pénzért cserébe az volt, hogy engedélyezze az orosz államnak a Basnyefty vállalatban birtokolt 50 százalékos tulajdonrészének eladását a többségi állami tulajdonban lévő Rosznyefty kőolajipari óriásvállalatnak. A 330 milliárd rubeles (csaknem 1500 milliárd forintos) üzlet lebonyolítására októberben került sor. A Rosznyeftyet Igor Szecsin, Putyin közeli barátja vezeti.

Gazdasági és pénzügyi szakértők felháborodottan fogadták az állami tévében a korrupcióellenes harc újabb diadalaként jellemzett ügyet. Volt, aki tragédiának nevezte Uljukajev őrizetbe vételét. Alekszandr Sohin, a Gyáriparosok és Vállalkozók Oroszországi Szövetségének elnöke úgy vélte, hogy a politikus ártatlan, és elképzelhető, hogy felültették.

 A Nyomozó Bizottság bejelentette, hogy kenőpénz elfogadása miatt hivatalosan vádat emelt a miniszter ellen. 

Az orosz kormányt megdöbbentette a miniszter őrizetbe vétele

Hatalmas hullámokat vert orosz kormánykörökben Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter vesztegetési ügye és a vele szembeni példátlan eljárás: Dmitrij Medvegyev kormányfő a korrupciós vádak maradéktalan feltárását követelte az illetékes hatóságoktól - közölte a kabinet sajtószolgálata kedden Moszkvában. Medvegyev ennek érdekében Vlagyimir Putyin elnökkel is egyeztetett - tette hozzá a sajtóosztály.

Oroszországban régóta nem volt példa hivatalban lévő szövetségi miniszter őrizetbe vételére.

A miniszter tagadja a vádakat

A Baszmannij kerületi bíróságra beszállított Uljukajev tagadta, hogy kenőpénzt fogadott el, és megtagadta a vallomástételt. A miniszter ügyvédje később azt hangoztatta, hogy az eléje tárt dokumentumokban nem volt bizonyíték a vádakra.
Az orosz kormány sajtószolgálata közölte, hogy Medvegyes a korrupciós vádak maradéktalan kivizsgálása érdekében Vlagyimir Putyin elnökkel is egyeztetett.
Az orosz miniszterelnök Uljukajev tisztségére ideiglenesen Jevgenyij Jelint, a gazdaságfejlesztési miniszter helyettesét nevezte ki - közölte Natalja Tyimakova, a kormányfő szóvivője.

Uljukajev, az orosz nemzeti bank volt alelnöke 2013 óta áll a gazdaságfejlesztési minisztérium élén. Azok közé a komoly liberális szakértők közé sorolják, akik a válság ellenére képesek lendületben tartani az orosz gazdaságot. Többször szólalt fel a gazdaságban egyre növekvő állami befolyás ellen, és a Basnyefty felvásárlását is ellenezte, mert nem tartotta helyesnek, ha egy állami tulajdonú vállalat részt vesz egy privatizációs ügyletben. Putyin ezzel szemben védelmezte a tranzakciót. Azzal érvelt, hogy miután a Rosznyeftyben kisebbségi külföldi tulajdonrész van, az ügylet nem egyszerűen pénzeszközök áthelyezése az egyik állami vállalattól a másikhoz.