Külföld

Orbánból lehet a brit vezető legjobb barátja

Magyarországot „szokatlanul befolyásos euroszkeptikus partnerré teszi” David Cameron brit miniszterelnök számára az a tény, hogy fővédnökei közé tartozik Angela Merkel német kancellár és kormánya – állapította meg elemzésében John O’Sullivan, a budapesti központú Danube Institute elnöke.

Az utóbbi időszakban egyre inkább erősödő euroszkeptikus hangulatot David Cameron brit miniszterelnök könnyen használhatja arra, hogy - a választási ígéreteihez ragaszkodva - engedményeket és további szuverén jogköröket csikarjon ki az Európai Unióból, ehhez azonban megfelelő szövetségesekre is szükség van. John O’Sullivan, a budapesti központú Danube Institute elnöke szerint jelenleg Orbán Viktor magyar miniszterelnök van olyan pozícióban, hogy az uniós tárgyalásokon hidat képezzen Nagy-Britannia és Németország között. Mint azt a Spectator című hírportálon megjelent cikkében megjegyzi, bár Lengyelországban hétfőn az euroszkeptikusnak bélyegzett Andrzej Duda, a Jog és Igazságosság jelöltje elsöprő győzelmet aratott, London egyelőre nem tekinthet rá megbízható szövetségesként, hiszen a lengyel kormány legalább az októberi parlamenti választásokig megosztott lesz az euroszkeptikus elnök és a Brüsszel-párti adminisztráció között. Ha Cameron más szövetségest keresne, akkor valószínűleg Magyarország felé fordulna. O’Sullivan hozzáteszi: a magyarországi euroszkepticizmus a britnél lényegesen nehezebben értelmezhető, hiszen Budapest ugyanolyan elkötelezett most is az unió felé, mint csatlakozása idején. Magyarország ugyanakkor egyesíti a Brüsszelből jövő nagy támogatásokat a föderalista beavatkozások elleni erős ellenállással, amely valószínűleg a brüsszeli csapok kiszáradásához vezet – jegyzi meg O’Sullivan. Orbán gondolkodásmódja azonban igen közel áll Cameron törekvéseihez, hiszen mindkettő célja, hogy bizonyos döntési jogköröket visszaszerezzen Brüsszeltől. O’Sullivan budapesti pletykákra hivatkozva hozzáteszi, Orbán és Cameron megállapodott a múlt heti, rigai csúcstalálkozón, a közös bizalom alapja pedig az ellenállás Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével szemben.

Szokatlanul befolyásos euroszkep­tikus partnerré teszi továbbá Magyarországot az, hogy az Orbán-kormány egyik legfőbb védnöke a konzervatív föderalizmus legfőbb támasza, Angela Merkel – állapítja meg O’Sullivan. Ez a viszony továbbra is mentőövet jelent Orbánnak az uniós politikában – írta, majd hozzátette: Ez az oka, hogy Orbán egyre inkább „diplomáciai táncpartnere” a két fő hatalomnak a reformokról szóló tárgyalásokon. A rokonszenv London felé húzza, míg az érdekek Berlin felé.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom