Külföld

Orbán Viktor elindult Bécsbe

„A célunk Magyarország és Ausztria megvédése”

Elindult Bécsbe Orbán Viktor miniszterelnök, ahol január 30-án, kedden tárgyal Sebastian Kurz osztrák kancellárral, illetve találkozik majd Heinz-Christian Strache alkancellárral is.

orbán viktor bécs
Alapjogokért Központ: Ausztria jó szövetségese lehet a visegrádi országoknak

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint bár vannak vitás kérdések, Ausztria jó szövetségese lehet a visegrádi országoknak, erősítheti a V4-es álláspontot a migráció kérdésében.

Törcsi Pétert hétfőn az M1 aktuális csatornán annak apropóján kérdezték erről, hogy kedden fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben. 

A szakértő szerint a migráció ügyében csak hajszálnyi különbségek vannak a Sebastian Kurz vezette kormány és a magyar kormány álláspontja között. Utalt arra, Kurz többször a kvóták ellen foglalt állást, azt sürgette, hogy Európán kívül hozzanak létre befogadótáborokat és ellenőrzőpontokat, ami megegyezik a magyar kormánynak azzal az elképzelésével, hogy a földközi-tengeri migrációt Líbiánál kell megállítani.

Felhívta a figyelmet arra: kevesebb mint egy hónap múlva EU-csúcs lesz Brüsszelben, ahol előkerül majd a kvóták kérdése vagy a dublini rendelet módosítása, és Ausztria jó szövetségese lehet a visegrádi országoknak.