Külföld

Orbán Viktor nem hódolt be Obamának

Valóban volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás a Hóman-szobor ügyében, ugyanakkor ezt Orbán Viktor miniszterelnök a lehető leghatározottabban visszautasította – mondta lapunknak Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációért felelős államtitkára.

Tuzson arra reagált, hogy Barack Obama amerikai elnök a nemzetközi holokauszt-emléknapon a washingtoni izraeli nagykövetségen mondott szerdai beszédében kitért arra, hogy „amikor egy második világháborús antiszemita vezető szobrának felállítását tervezték Magyarországon, mi vezettük a rohamot az ország kormányának meggyőzésében, hogy forduljon vissza ezen az úton”. Tuzson Bence Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök tegnapi közleményével összhangban az ügyről úgy nyilatkozott: bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését. Hangsúlyozta: a miniszterelnök szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik.

A holokauszt-emléknapon Barack Obama arra is figyelmeztetett, hogy erősödőben van az antiszemitizmus, és bármely hit elleni támadás minden hit elleni támadás egyben.