Külföld

Orbán Viktor Brüsszelben tárgyalt a migránskérdésről

Martin Schulz: Orbán álláspontja elfogadhatatlan

Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontja az európai menekültválsággal kapcsolatban teljes mértékben elfogadhatatlan, és az uniós tagországok közötti szolidaritás felmondását jelenti - mondta Martin Schulz.A magyar miniszterelnök Brüsszelben a migráns válságról tárgyalt az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökeivel. Orbán szerint egyetlen megoldás van, helyreállítani az európai határok védelmét. A kvótarendszer nem megoldás, nem kevesebben, hanem többen jönnének. Európa végét jelenti, ha minden illegális bevándorlót beenged. A kormányfő blöffnek nevezte azokat a híreket, hogy menekülteket vinnének el Magyarországról.

orbán brüsszelben
"Akkor majd látjuk, hogy ki akar kivonulni az európai szolidaritásból, és ki vesz részt benne" - mondta az EP elnöke.

Orbán Viktor: Schengen a tét

Az Európát sújtó menekültválság következtében a schengeni megállapodás, az Európán belüli szabad mozgás forog kockán - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján. Schengent meg kell védeni - hangsúlyozta, utalva arra, hogy annak esetleges kudarca ellentétes lenne az európai és a magyar érdekekkel, az európai értékekkel. A miniszterelnök hasonlóan fontosnak nevezte a dublini egyezmény betartását is.

A magyar kormányfő erkölcsileg nehéz kérdésnek nevezte a kvótarendszert. Mint mondta, ez nem megoldás, és ezt még azok a vezetők is tudják, akik ezt javasolják. A megoldást a határok védelme jelenti, amely minden ország kötelessége  Arról már senki nem beszél, hogy a kvótarendszer bevezetése nyomán majd kevesebben fognak jönni, és az is kérdéses, hogy miután szétosztották a menekülteket, miként lehet kikényszeríteni azt, hogy az adott tagállamban maradjanak

Európa végét jelenti, ha minden illegális bevándorlót beenged - folytatta a kormányfő, hozzátéve, hogy keresztény kötelesség, hogy ne keltsünk beválthatatlan reményeket. Világossá kell tenni, hogy olyan országokból, ahol nincs háború, nem tudjuk befogadni az érkezőket. Eljön az idő, amikor tízmilliók fognak megjelenni Európa határain, ha az európai vezetők továbbra is azt az üzenetet küldik, hogy a kontinens országai készen állnak arra, hogy mindenkit befogadjanak.

Egy újságírói kérdésre válaszolva blöffnek nevezte a Die Welt információját, hogy az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba. A kormányfő közölte, hogy brüsszeli tárgyalásain erre vonatkozóan semmilyen szám nem hangzott el.

Konstruktív tárgyalás volt

orbán tusk kicsi
Posted by Magyar Hírlap on 2015. szeptember 3.