Külföld

Orbán Viktor: A migráció nem kulturális, hanem közbiztonsági kérdés

Felvenné Schengenbe Bulgáriát a kormányfő +VIDEÓ

Új helyzet állt elő az Európai Unióban, a népvándorlás, a migráció az első számú közbiztonsági kérdéssé vált - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Szófiában, miután bolgár kollégájával egyeztetett.

Objektum doboz

A kormányfő Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: eddig gazdasági és kulturális kérdésként kezelték a migrációs válságot, de most már biztonsági kérdéssé vált, a mindennapok biztonságáról van szó, nő a terrorfenyegetettség, romlik a közbiztonság.

A miniszterelnök kijelentette: Európában „nem szabad ilyet mondani”, de „veszélynek vannak kitéve az európai emberek”, különösen „a gyengébbek, a nők és a magukat megvédeni képtelenek”, és ez elfogadhatatlan.

orbán szófia lead
Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (j) fogadja Orbán Viktor kormányfőt. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kölcsönös tisztelet Európában ma hiánycikk
Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar-bolgár kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet, ami „Európában ma hiánycikk”. A kormányfő üdvözölte, hogy Bulgária a kétoldalú kapcsolatokat fontos ügynek tekinti, és megköszönte a bolgár miniszterelnöknek a barátságot, amellyel a magyarok és Magyarország iránt viseltetik. Az elmúlt években kialakított jó együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet, ami „Európában ma hiánycikk”, az európai politikában „túlságosan könnyen térnek el” ettől az elvtől - vélekedett.

Ezért alapvetően közbiztonsági ügyről van szó mostantól, és minden politikust azért választottak meg elsősorban, hogy biztonságot és védelmet adjon országa polgárainak, de egyre több olyan vezetés van Európában, amely ezt az alapvető kötelességét nem tudja teljesíteni. Komolyan kell venni a helyzetet, most nem az elveket, hanem az embereket kell megvédeni a terrorveszéllyel és a bűnözéssel szemben - mondta.

Orbán Viktor közölte: február 15-én Prágában tanácskoznak a visegrádi országok, az eseményre a bolgár miniszterelnököt is meghívták, és ott közép-európai keretekben folytatják a most megkezdett egyeztetést.

A kormányfő arra is kitért, hogy nem fair, hogy Bulgáriával szemben kettős mércét alkalmaznak Európában, nem ismerik el az eredményeit, nem akarják felvenni a schengeni övezetbe, és nem ismerik el, hogy a migrációs válságban a legjobban teljesítő ország volt a schengeni övezeten kívül. Mint mondta, kiderült, hogy Bulgária a vállalásait betartja, képes a határait megvédeni, képes ellenőrzés alá vonni a migránsok áradatát. Hozzátette: ha Európa hű akar lenni önmagához, fel kell ajánlania Bulgáriának a tagságot a schengeni övezetben, az más kérdés, hogy „a felajánlott tagságot egy éppen haldokló intézményben egy ország elfogad-e”.

Boriszov: Többen is példaképnek tekintik Magyarországot

Bojko Boriszov arról beszélt, hogy eddig ugyan nem jutottak konszenzusra a migrációs válság ügyében Európában, de előreléphetnek, ha lezárják a határokat legalább addig, amíg a már ittlévő migránsok helyzetét rendezik.

Remélhetőleg a februári egyeztetéseken is arra jutnak majd, hogy nem engedhetik meg, hogy folytatódjon a tömeges bevándorlás - fűzte hozzá.

A bolgár kormányfő szerint humánusabb megoldás lenne most megállítani a bevándorlást, amíg döntenek a migráció rendjéről, szabályairól.

Arra is kitért, hogy nem Magyarország az egyetlen, amely értékeli Bulgária erőfeszítéseit, többen is példaképnek tekintik az országot.

Bojko Boriszov az európai szolidaritás jelentőségét hangsúlyozta, közös európai megoldást sürgetett, és azt mondta, remélhetőleg az európai partnerek a korábbinál aktívabbak lesznek a helyzet kezelésében.