Külföld

Orbán Viktor: A magyar kormány komolyan veszi a terrorfenyegetettséget

Második nap a washingtoni atomcsúcson

Szekcióülésekkel folytatódik a nukleáris biztonságról szóló washingtoni nemzetközi konferencia második napja. Az Egyesült Államok és Kína megállapodtak: a két ország együttműködik annak érdekében, hogy Észak-Korea ne hajtson végre több atomkísérletet. A magyar delegáció vezetője, Orbán Viktor kormányfő is részt vett a Fehár Házban az Obama elnök által tartott fogadáson és vacsorán. A magyar miniszterelnök a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozó alkalmából pénteken kétoldalú tárgyalásokon vett részt. 

atom
Magyarországot a csúcsértekezlet egyik kísérőredezvényén - más országokkal együtt - elismerésben részesítette az amerikai külügyminisztérium a magas fokon dúsított uránból felhalmozott készletének felszámolásáért. A díjat a csúcsértekezlet helyszínén, a washingtoni konferenciaközpontban adta át Suzan Eisenhower, Dwight D. Eisenhower néhai amerikai elnök unokája Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek.

Szekcióülésekkel folytatódott a program

Az Obama elnök által helyi idő szerint csütörtökön este a Fehér Házban adott díszvacsorával egy időben a külügyminisztériumban John Kerry tárcavezető látta vendégül a konferencián részt vevő külföldi kollégáit.
Köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy bár a nukleáris biztonság ügye néha lassan halad, és változatlanul sok a tennivaló, „minden egyes lépés, amelyet megteszünk, távolodás a veszélyektől”.

A szekcióüléseken olyan kérdéseket vitattak meg, mint annak a fenyegetésnek a megelőzése, illetve minimalizálása, amelyet a nem biztonságos nukleáris anyagok jelentenek. Elemzők szerint azonban áttörés nemigen várható, hiszen két atomhatalom - Oroszország és Pakisztán - nincs jelen a washingtoni csúcsértekezleten, és nincsenek megbízható adatok a radioaktív anyagok feketekereskedelméről sem.

Az Egyesült Államok éppen a csúcsértekezlet előestéjén hozta nyilvánosságra magas fokon dúsított uránkészletének leltárát. A Fehér Ház által közölt összeállítás szerint a készlet 1996 és 2013 között 741 tonnáról 546 tonnára csökkent.

Szijjártó Péter nagyvállalati vezetőkkel tárgyalt

szijjártó amerika