Külföld

Orbán Viktor: A magyar kormány elkötelezett a határvédelem mellett

A miniszterelnök Máltán tárgyalt az Európa Tanács elnökével

A migrációs válságról, az európai határvédelemmel kapcsolatos jogi vitákról is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Pedro Agramunttal, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnökével Máltán, az Európai Néppárt kongresszusa előtt - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán az MTI-t.

orbán málta lead
Orbán Viktor miniszterelnök és Pedro Agramunt, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke - MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
A megbeszélésen Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy a határőrizeti szigorítások a magyar és az európai polgárok védelmét szolgálják; egyes külföldi hátterű nem kormányzati szervezetek anyagilag és politikailag is visszaélnek helyzetükkel, és ez különböző jogi vitákhoz vezet, de a magyar kormány elkötelezett Magyarország és Európa határainak megvédése mellett.

Orbán Viktor és Pedro Agramunt tárgyalásán szó esett az Európa jövőjével kapcsolatos elképzelésekről is - tette hozzá Havasi Bertalan.

Fontos a magyar-albán együttműködés

A Fidesz európai néppárti (EPP) testvérszervezete, az Albán Demokrata Párt elnökével tárgyalt Orban Viktor Máltán, az EPP kongresszusa előtt.

Lulzim Basha és a Fidesz elnöke az európai jövő egyik legfontosabb kérdésének a Balkán stabilitását nevezte, amelyet Magyarország minden rendelkezésére álló eszközzel elő kíván segíteni.
Orbán Viktor és Lulzim Basha tárgyalásán szóba kerültek aktuális európai politikai kérdések, valamint a magyar-albán kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatok erősítésének lehetősége is.
Megegyeztek abban, hogy a két párt a jövőben megerősíti együttműködését és rendszeresen kicserélik tapasztalataikat.

Erős vezetés kell Európának

Az európai polgárokat jelenleg leginkább aggasztó ügyeket vitatják meg az Európai Néppárt (EPP) most kezdődő kétnapos máltai kongresszusán - mondta Joseph Daul, a párt elnöke a kongresszus elején tartott sajtótájékoztatón, szerdán Máltán. Az EPP elnöke kifejtette: a kongresszuson az európai jobbközép család tagjai találkoznak egy kritikus pillanatban, és sok olyan témáról beszélnek a következő két napban, amely Európa jövőjét befolyásolja. Simon Busuttil, az EPP máltai európai parlamenti képviselője úgy vélte: Európának ma jövőképre és határozott vezetésre van szüksége, és a néppárt kiválóan alkalmas erre a feladatra. Az EPP kongresszusán a tervek szerint dokumentumot fogadnak el Európa jövőjéről, a tagországok rendőrségei és hírszerző szolgálatai pedig az együttműködés erősítéséről akarnak megállapodni. Kérdésre Joseph Daul elmondta: a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is része az EPP egységének, "lehet vele beszélni". Úgy fogalmazott: a Brexit-tárgyalásokat illetően is "tűzbe merném tenni a kezem a barátomért, Orbán Viktorért".